[一個人遊俄羅斯] 2019 莫斯科DAY 2 (聖瓦西里大教堂)

聖瓦西里大教堂  Собор Василия Блаженного 位於俄羅斯首都莫斯科市中心紅場, 緊鄰克里姆林宮。1990年,該教堂被列入聯合國教科文組織世界遺產名錄。

所以, 聖瓦西里大教堂⌋ 在plan 行程時, 是第一個要去的地方。又一提, 莫斯科的景點, 基本上都可以搭地鐵便到, 好方便。

莫斯科的地鐵站 logo 是 紅色” M” 字, 好易認。

可在地鐵紅色線 (Охотный ряд ) 站 / 藍色線 (Площадь Революции) 站 / 綠色線 ( Технопарк) 站 下車。

莫斯科的地鐵班次非常頻密, 剛走一班車, 約1-2分鐘, 下班車便到。不過, 有時候列車都會有飛站的情況發生, 如果當聽到車上有廣播, 見到有乘客相繼下車, 這可能是該班列車, 下一站將不會停車。 (因我試過, 因不停站, 要搭返對頭車)

去聖瓦西里大教堂, 下車後, 月台會有清晰指示, 向 (Красная площадь )出口方向行。上到大堂後, 會見到7號出口。這就是通往 > 聖瓦西里大教堂, 紅場 , 克里姆林宮的出口了。

首先見到的是 < 歷史博物館 > 由左面的 <復活城門> 行進去, 便會見到 <克里姆林宮> , <聖瓦西里大教堂> , <紅牆> 及 <喀山教堂> 。

進入聖瓦西里大教堂參觀是需要購票的, 成人票 700 RUB

教堂雖然歷史很久, 但所有裝潢真係非常靚, 睇到我呆了。真係不禁讚嘆古時人的建築。

教堂分為兩層, 全部都可給遊客參觀。而我就用了大概 1 個多小時參觀, 因為現場睇, 實在是太靚, 唔想走….^^ 之後, 本來想繼續去紅場 及克里娒林宮, 但見有警察已將整紅場範圍封了。 好像是晚上有大型活動, 唯有在旅程最後一日再來。

而在紅場一街之隔, 便是莫斯科歷史修久的 <rym 百貨公司>

百貨公司內有餐廳, 亦有food court, 好適合旅人們參觀完旁邊的景點後, 休息充電的好地方。而我一個人,  Food court 就咁晒我。

 

Food Court 在百貨公司三樓, 食物都有幾多選擇 ^^ 價錢亦唔貴。

食飽行一陣, 就返酒店休息。下一站….. <一隻螞蟻市場 Izmailovsky Market>

更多玩樂分享

Facebook 專頁 : [ Grace的玩樂遊記]

Instagram : [is_awonderfullife]

 

Posted in 俄羅斯 | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

[一個人遊俄羅斯]~2019 莫斯科篇 Day1 (初到貴境)

家人同朋友們知道我計劃一個人去俄羅斯, 他們的反應都好支持, 因為其實自己都擔心, 爸媽會有微言, 因為始終一個女仔去一個大家都陌生的地方,  但幸運地, 他們都好支持, 這絕對是我每次一個人去旅行的強心針。

講返今次俄羅斯之旅, 第一站… 就是首都@莫斯科。我是坐莫斯科航空Aeroflot, 由香港直達莫斯科。而  莫斯科航空 Aeroflot 每天只有一班航班,  由香港 —>莫斯科 (SVO) 謝列梅捷沃機場。

航班時間 : 11:35,    抵達 : 16:45 (莫斯科時間) , 機程約 10小時。

香港比莫斯科快 5個小時, 所以早上  11:45起飛, 經過 1o 個小時機程, 到達莫斯科機場, 到出閘, 都是當地時間約下午 5點多, 仲係天光 ^^

由落機到過完海關到取行理, 大約 35mins 左右, 因為過海關的地方不大, 所以排隊 check out 都雖要一點時間, 不過海關職員都好有效率。

出到機場, 會有的士司機招手, 不過最好問好價錢, 因為他們不是睇錶收費, 同埋要預計莫斯科會塞車。因我親身體驗了 =.= ….. 不過, 對我來說… 每次旅行都會遇到一些經驗, 下次就會,醒目啦 ^^

在機場, 可以先唱少許 RUB, 因為市區周圍都有找換店, 有些超級市場內都有。而且市區的匯率比機場真的高。

我大概6:30 搭的士離開機場, 因為塞車關係, 差不多 8:30 才到達酒店。

而我住在新阿爾巴特街, 這是莫斯科市中心的繁華大道, 有24 小時的超市, 有好多餐廳, 咖啡店, 都開到零晨時間, 唔驚無野食。

而我就選了一間餐廳, 食晚餐 。餐廳就大街旁, 我選了面對街外的 BAR 枱坐, 餐牌有英文 , 部份服務員, 都能以英文溝通。還有, 在結賬時, 他們會先問 : 你會付 CASH 還是 CREDIT CARD 的。如果俾 credit card, 他們會直接取咭機來直接 碌咭。

 

 

 

 

 

 

 

食飽便步行返酒店休息, 明天就向莫斯科地標 – 紅牆出發 !!

更多玩樂分享

Facebook 專頁 : [ Grace的玩樂遊記]

Instagram : [is_awonderfullife]

Posted in 俄羅斯 | Tagged , , , , , , | Leave a comment

[一個人遊俄羅斯]~2019 (前言)

俄羅斯….一個很想去的國家。但一直都在想一個人去安全嗎? 一個人去歐洲可以嗎? 從未踏足過歐洲的我 , 其實一直都想自己試下一個人去英國, 因感覺上比較安全。

但有時侯可能真是緣份安排 , 見到俄羅斯有平機票 , 不知哪裡來的勇氣 , 只是考慮了一晚 , 便決定買機票 ^^ 好 , 買了機票 , 下一部就是要做功課, 因為對俄羅斯的印象 , 是風景好靚 , 好有歷史的國家。

今次我的俄羅斯之旅, 一共去了9日 , 這趙旅程令我眼界大開 , 除了可以親身看到美麗的風景及建築物 , 又因為俄羅斯是一個好有歷史的國家 , 每去一個地方,  都好似上了一課活生生的歷史課一樣。

另 , 今次真正接觸到俄羅斯人 , 其實他們都不是哪麼冷漠 , 他們其實好友善 , 會主動幫忙 。

今次成功獨遊俄羅斯 , 對這個地方又多了一份好奇心, 而自己又多了一份信心 , 期待下次可以試下坐西伯利亞鐵路 , 去睇驗俄羅斯更北的角度 。

講下我今次去了哪幾個地方:

  1. 俄羅斯首都~莫斯科
  2. 莫斯科附近金環古城 ~ 蘇茲達爾 SUZDAL (被聯合國教科文組織世界文化遺產)
  3. 聖彼得堡

首先如果持 ” 香港特區護照” 去俄羅斯是可以免簽證, 逗留14天。

因今次會去幾個不同城市, 所以會再搭火車, 而火車票 , 已在出發前在俄羅斯鐵路官網 訂好https://pass.rzd.ru

今次是搭 “俄羅斯航空” 直航到莫斯科, 機程10小時。

機票價錢 : $3410 (連稅) + 包括一件 32kg 寄倉行理

火車票 :  莫斯科 —> 弗拉基米爾 VLADIMIR ,   弗拉基米爾 VLADIMIR—-> 聖彼得堡                                             聖彼得堡 —> 莫斯科

俄羅斯地鐵系統好完善 , 莫斯科地鐵站共有 11條線 , 而聖彼德堡就只有 3 條路線, 只要認住幾號線同顏色 , 其實唔難搭。

有用 APP : YANDEX.MERTO  https://itunes.apple.com/us/app/yandex-metro/id392589075

地鐵除了逐次買票外 , 在莫斯科我就買了 day pass , 而聖彼得堡我就買了一張好似八達通o既卡 。地鐵卡可以在自助售票機購買 , 好方便。 之後會在遊記內再詳細講。

唱俄羅斯盧布 , 建議在機場唱少許便可 , 因為個rate比市區真內係差好多。而電話卡可以在機場買,而我就出到市區先買,而市區好多地方都有電話鋪,一般都收夜晚9:00,價錢 400RUB,可用14日。

而由機場可以搭機鐵出市區,價錢是500RUB,太約35mins便到白俄羅斯站, 再由白俄羅斯站轉車到市中心,都係太約15分鐘,所以都好方便。

前言講得七七八八了,希望可以同大家分享一下實用資料,之後再分享我一個人遊俄羅斯的遊記。

更多玩樂分享

Facebook 專頁 : [ Grace的玩樂遊記]

Instagram : [is_awonderfullife]

Posted in 俄羅斯 | Tagged | Leave a comment