蟹迷!要注意!
今晚工作完後,一家來到沙田圍附近,原來有間私房菜食蟹宴,而且價錢不貴!試試看吧!
 這間私房菜店舖在沙田圍博康邨,雖然是大排檔,但係全店有冷氣,夏天去食唔怕食到滿頭大汗! . . 我哋叫了兩個「潮極上二人全蟹餐」,套餐內可享三款蟹呢! . . 第一款:潮洲凍蟹 蟹一上枱,阿姨話這個餐抵食! 點解? 因為隻凍蟹好大隻,仲要包2隻,佢話街市買都好貴下!成本不菲!試試隻蟹先,味道鮮甜、唔腥啊!唔係cheap野! . .
 第二款:可3選1 (星洲胡椒蟹 / 避風塘炒蟹 / 咖喱炒蟹) 我地選了避風塘炒蟹 (微辣) 及 咖喱炒蟹 (唔辣) 避風塘炒蟹,微辣惹味,肉蟹啖啖肉,肉質鮮甜,我地連辣椒和炸蒜都唔放過,叫了一碗白飯撈來食! . . 咖喱炒蟹都同樣美味,最正係咖喱撈蟹蓋內的蟹膏一齊食,嘩,超滋味!入口超滿足! . . 第三款:籠仔荷葉蒸蟹飯 或 鮮甜蟹粥 籠仔荷葉蒸蟹飯 - 超多蒜蓉連大肉蟹及炒飯一起蒸煮,蟹味落哂飯內,口口鮮味! . . 鮮甜蟹粥 - 粥底綿綿,粥內又是整隻蟹一起煲,啖啖粥都盡是蟹味! . . 另外,套餐仲包蟹油炒菜一碟~唔洗另外加菜食 . . 這裡除了蟹宴,仲有打邊爐 及 雞煲,價錢都非常相宜,下次都要再來試試看~
窩夫與蝦子餅食在大圍‧鍋心粥底火鍋
久仰鍋心的大名,冬天時試過即興想吃,但晚飯時間訂不到位,最早要晚上11時,結果放棄了。 日前窩夫與蝦子餅終於光顧了鍋心粥底火鍋的大圍總店。 鍋心滋味五重奏每位收費200元,不設醬油費或加一服務費,取價相當公道,難怪持續人氣高企。 醬料選擇有蔥粒、生蒜、辣椒和沙薑,其中的沙薑不算常見,窩夫很喜歡它的味道,特別推介。 開始之前,先學習一下粥底火鍋該怎麼吃。 飲品方面,點了一支土耳其蘋果汽水($18),其他選擇有啤酒、汽水和酸梅湯等。 粥底大滾了,可以先放海鮮。 肉蟹及沙白為兩款特選海鮮。 肉蟹要煮13分鐘,桌上有計時器,不怕忘了時間。 在七款時令海鮮中可選五款,鮑魚、油貝和黃金蚌是其中三款,鮑魚上桌時還會動的,非常生猛。 海蝦比鮑魚更生猛,要小心牠們跳走呢。
大和堂
難得友人放紅日,相約出來一聚,揀了一間有特色的咖啡店食野吹下水,到了真.懷舊-九龍城大和堂,前身為大和堂蔘茸行,坐擁86年歷史,現在以活化成咖啡店,咁有歷史價值,值得一去,踏入衙前塱道﹐都唔洗點搵已經知店子個方位﹐因已見人龍。 店子保留了大和堂牌匾、鐵閘、長椅及物品等,在等候時都不禁影下門面相,順便睇下Menu揀定食咩。 木手把都刻了大和堂,等了20分鐘多有位。
香港好去處|盈匯坊暑假市集🏖|打卡美食水戰-19/7-1/9逢星期五、六、日
係嚟緊既7月同8月逢星期五、六和日!盈匯坊將會有一個暑假市集—夏祭(The Richfield Summer Festival) 重點活動包括有美食街,2019Sanrio嘅祝捷活動,攤位遊戲,工作坊,水戰活動。 (❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁)(❁´ω`❁) 市集詳情 | 盈匯坊暑假市集—— 夏祭❁ 地點:The Richfield 地址: 元朗錦田吉慶圍236 號盈匯坊(錦上路B出口-兩分鐘距離) 日期:2019年7月12日至2019年9月1日(每逢星期五、六、日) 時間: 12:00PM-9:00PM 去The Richfield Summer Festival 前的必看貼士! 就等小編話你知啦!(⁎˃ᴗ˂⁎) 1.哪裡近~ 你可以搭西鐵去到錦上路exit B,行兩分鐘就到架啦!揸車嘅朋友亦都可以將車泊喺錦上路西鐵站停車場 錦上路西鐵站停車場時租(每小時收費) 星期五 $11 星期六$12 星期日及公眾假期$12 錦上路西鐵站停車場日泊 星期五(05:30-1:00) $53 星期六(05:30-1:00)$55 星期日及公眾假期(05:30-1:00)$55 *只接受八達通付款 *須使用同一張八達通進出停車場乘搭港鐵 上水去錦上路西鐵站: 巴士77K 西貢去錦上路西鐵站: 新界區專線小巴1A路→城巴r22路→西鐵線。 2.美食( 〃 ˙꒫˙ 〃 ) 糖水,香港地道小食,意粉,豬手,朗屏宵夜檔,泰國小食……(多到數唔曬!)快啲約埋親朋戚友黎食野,過一個休閒的假期!