『解救肥面』最有效瘦面方法全面睇!

『解救肥面』最有效瘦面方法全面睇!

好多人以為圓臉、包包臉都係baby fat! 意思就係唔理佢, 到大個就會瘦ga la~ 不過其實長大後,就會知道哩個係一個美麗誤會。10個有9個BB出生嘅時候都係瓜子臉的! 有無諗過如果係baby fat,點解嬰兒時候係尖尖臉,反而愈大愈圓,愈大愈起角?

cute-babies

 

到底「肥」係邊?

有D人整體好瘦,淨係臉圓圓、臉肥肥,果舊肥「肉」點減都減唔到! 舊肥「肉」係唔會自動消失嘅,要有效瘦面,要知道肥出o黎嘅果舊「肉」到底係脂肪、水份(水腫),定係患咗「過度活躍症」?

其實好少人會因為係純脂肪嘅原因而形成肥臉。而水腫嘅情況,相信很多人都有經驗,水腫可以因應情況而消退,所以當臉部按摩、淋巴排毒等完成後都可以即時見到瘦面效果,但當水腫回復,肥面又再出現。而一般效果都真的很一般(特別如果主因唔係水腫)。

咀嚼肌的「過度活躍症」

原來大部份人都係因為咀嚼肌而造成肥臉,經過嚴峻嘅「日常訓練」後,令原本BB時代尖尖臉,都肥到起哂角! 「日常訓練」就係每日不停咀嚼食物啦,哩個重復動作就令肌肉發達,情況就好似手臂練肌肉咁,不停的去做舉放重作。

如果學生時代特別喜歡咬香口糖,就會更加嚴重,可以講係嚴峻而密集嘅Training!

要令肥臉情況有效改善,將起咗嘅角按番平,就要令咀嚼肌放鬆,仲要減少咬食香口糖之類嘅零食,將「過度活躍症」治好。

天然的放鬆劑

以下落黎要介紹一種天然、純化的蛋白質,可以令過度活躍嘅咀嚼肌慢慢回復至未經訓練時咁平服。佢有另一個名就係肉毒桿菌素,較為人熟悉嘅係Botox/ Dysport。但大部份人一聽就會對哩類針劑有誤解,以為會令身體有副作用。但你又接受針炙,或者新推出嘅護膚成份嗎?

如果係天然物質,其實同護膚品嘅「由天然XX提煉」一樣。就好似早前韓國推出蝸牛面霜、Mask,如果唔open mind,就會miss咗好多有效嘅護膚品。所以大家都要了解多D,接受新事物啊!

Botox/ Dysport只係品牌上嘅分別,由2間唔同生產商生產。哩個蛋白質放鬆劑可以讓咀嚼肌放鬆,有效瘦面。更由美國FDA認證了安全性。

除了擔心成份,我諗大部份人會驚無效果…

親身試驗成效- Dysport

下圖係我自己嘅前後效果圖,當中絕對沒有PS成份~ 更加無拉高之類,你可以比較到嘴唇size係一樣的~ 而且絕對係“我來的” ,鼻邊粒墨要搵到人同我一樣都比較難啦! 前圖(右)照片質素較差,係因為我係用手機影相機嘅preview~ 而左圗係用手機直接影,所以較清楚~~

你會睇到好明顯嘅效果!~ Dysport瘦面前後拍攝日期相隔大約1個月,因為Dysport針劑係令咀嚼肌放鬆,但放鬆都唔係一下子就可以,效果係要慢慢出現!

download (1)

 

會唔會反彈?

同減肥一樣,如果會反彈,推動力一定大大下降……到接近零。其實減完肥要keep,瘦面都一樣。放鬆咗嘅肌肉係唔會無啦啦變番科科嘅大舊肌肉! 好似原來6舊腹肌嘅美男,如果唔keep變咗平面肚皮,就唔會無啦啦做2下sit up變番6舊肌肉男! 所以打完針劑後,就唔好再常常咬食香口糖之類嘅零食訓練番佢啦~

貴唔貴? 要係邊度做? 要點選擇?

效果好唔好,真係好睇醫生技術。瘦出黎嘅線條靚唔靚係靠醫生手勢,落針點先最啱你輪廓,呢個好考美感,落啱位先會靚GA! 雖然話Dysport/ Botox都好common,好多醫學美容中心或者醫務所都有得做,但你都唔想比咗錢做完結果線條收得唔靚GA……

試諗下,臉上肌肉都係各有各用途,如果唔小心打到微笑用嘅肌肉,就會「笑唔出」,又或者打唔中咀嚼肌,又或者咀嚼肌收細之後,瘦面效果唔好睇。點解會唔好睇? 每個人最啱自己嘅輪廓都唔同,要順眼、自然,真係好考功夫!

1394427180

好似上圖哩個model咁,如果瘦果個位置係佢嘅胭脂位,得唔到果種順滑嘅線條美,只會覺得起角位仲起緊角,中間又多咗下陷位!

另一樣大家都好重視嘅就係價錢! 講到幾吸引,如果覺得唔抵,就點會考慮~真係好推介大家去一去我體驗嘅哩間了解下,我係佢地之前做緊6折promotion時候做的,價錢大約$2,500到。只係1set護膚品嘅價錢,或者只係一部瘦面機+罐Gel都差唔多,但效果係明顯而可以拒絕咀嚼肌過度活躍下去! 當然,我將醫生手勢同效果放係價錢之前,都係建議大家比較價錢之餘,最緊要出來效果好,咁就咩都抵番哂啦~

大家都可以去以下頁面自行了解更多~ 或者登記免費嘅輪廓測試玩下啊! 分析咗輪廓,就即以試做價試埋療程啦:

 

http://www.clinicx.com.hk/Botox-Dysport-輪廓重塑/bl.html

http://www.clinicx.com.hk/

Posted in 其他, 化妝, 護膚 | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

教妳1次過KO肌膚鬆弛老化問題

25歲係關口? 好多人都話25歲前後對於女生來說是最要守好的一關,點解? 因為守得唔好, 最睇得出老咗! 而且仲要老得好快!

25歲,大概就係U grad.咗1,2年,出來做野就踏住拚博期,好多女仔都顧住OT,又或者掛住去玩…..突然有一日照鏡先發現自己個樣殘了好多、有皺紋、暗暗黃黃。

你係咪都係一樣?

點解25歲會係一個關口,其實唔係亂講,而係因為承托肌膚嘅膠原蛋白係25-30歲其間,會急速下降自我更新的能力。簡單D講,如果係呢個時候無關注保養,肌膚就會一步步失去白滑、水嫩、緊緻、脹卜卜,變得又乾、又凹陷、鬆弛下垂、又殘。

其實大家對於骨膠原、膠原蛋白之類都一定唔陌生,可以一tick就KO鬆弛下垂而出現的雙下巴! 又可以刺激膠原自我增生的能力!

效果有效都要夠快,我身邊的閏蜜都同我性格一樣,自問沒有太多耐性。好似瘦面咁講,搽野去水腫V臉,都起碼要搽一頭半個月先見到少少效果,仲要日日keep住搽,搽少一日半日都無即刻反彈!

上星期gathering閏蜜T仲帶了一盒半島奶黃月餅一齊分享,據說呢盒月餅係某大品牌的PR送給她的,借住她的光,有得品嚐聲稱是最正的奶黃月! 除了食月餅 (味道真係超好!) 閏蜜話題就離唔開用D咩,做D咩可以KO鬆弛,其實有25歲以上的年資,都一定會感受到果股衰老的氣勢! 當然我們有閏蜜T在,總是接收不少新事物的第1手資訊。

download

閏蜜T係做editor,捱夜係平常事,但亦都係我們的護膚新知小百科! 所以佢反而係我們咁多個之中,肌膚質素keep得最好! 你話係咪無天理,真係只有懶女人,無醜女人!

明明上一次見面,大家去打邊爐,都係咁多個都生出一對雙下巴! 2層的肉肉,一雙一對。但事隔3個月再見到面(我們久不久會出來食個飯,但閏蜜T的放工時間實在是太難等,所以平均我們gathering4次, 佢個衰妹先出來一次)

但每一次,佢都會俾到驚喜我們!! 今次佢就KO了一對雙下巴,下巴位又firm,皮膚又好了很多! 佢真係似時光倒流,回到5年前咁!! 消失的5年……

問佢點可以有咁好的效果,我們都以為要好貴。點知佢叫我們估,無一個估中,因為5D埋線的效果起碼keep 2年,價錢只係1set開架式的護膚品。我們咁多個都即刻問佢邊間做、安唔安全、痛唔痛….捉住佢問了一堆問題,興奮度有如見到都敏俊!

總結一下,5D埋線做得好,係一D都唔痛,只係有D痕痕地的feel。可以即刻就收緊哂鬆泡泡的雙下巴,感覺即時年輕3年!!

再加上療程後,會一路刺激膠原蛋白增生增生再增生,再年輕多2年!!!

好的膚質又白又透滑,兼且彈手又firm,肌底仲要水嫩嫩咁,真係引到我們即刻就想去book來試!

閏蜜T就係CLINICX度做的5D埋線,有別於一般的埋線,CLINICX的醫生都是大有來頭,效果可以keep幾耐,做得好唔好,其實有85%原因都是醫生手勢同美感都強!  而且CLINICX用的是原廠正貨,一來安全,二來不會死sell妳! 呢D都係閏蜜T帶住興奮share的口氣講的!!

就係知道閏蜜T做野係有幾咁忙,我們半逼迫佢當場都找CLINICX的website資料俾我們。一search之下,原來CLINICX剛拿下了Marie Claire Excellence Beauty Service 大獎,Marie Claire列明獎項標準,大會是以專業技術、療程成效、服務質素為標準、嚴謹地挑選出最專業優質的品牌,讚揚品牌的傑出表現。

仲係CLINICX的facebook,找到登記link: www.clinicx.com.hk/登記

登記即有免費的專業輪廓分析及首次體驗價只需$5,000!

CLINICX的專業醫生團隊由韓國Ultra V LiftTM技術始創人Dr. Kwon Han Jin第一身臨床培訓,經韓國NAVI美容外科院長親身教授,並通過韓國美容外科醫學院臨床陪訓,以及逾10,000次無創微整形經驗,針對亞洲人的輪廓,將各種獨有技術及頂尖科技融匯交合,回復肌膚年輕美感。

有關Ultra V Lift™(copy form CLINICX website, www.clinicx.com.hk)

Ultra V Lift利用注入PDO(polydioxanone)細線,形成立體交織的隱形支架,即時定點緊緻提升。注入後6-8個月時間慢慢被人體自然分解及吸收,期間膠原蛋白與纖維母細胞亦交錯於支架中漸漸增生,築起肌膚自然緊緻的肌力。過程中更會促進循環代謝,肌膚內外散發飽滿光澤。

所需時間:約10-20分鐘(視乎療程部位及肌肉鬆弛情況而定)

療程後注意事項:不會引致傷口,部分敏感人士會有紅腫反應,此乃正常現象,2-7天左右自然慢慢消失。療程後可即時離開,並即時上班。

效果維持:長達1-2年(視乎客人情況而異)

我們咁多個都相約一齊去試,閨蜜之間又一好活動! 當快要踏入30大關的時候,我們都希望肌膚仲有25、26歲的好狀態!

Posted in 其他 | Tagged , , , , , | Leave a comment

點飲點食先健康?

點飲點食先健康? 

由內至外散發健康氣質! Slim cut的身形,healthy的體質,靠的是健康的飲食及排毒。

 

飲食和運動中取得平衡,應於每餐攝取足夠的維他命、蛋白質和礦物質。再配合帶氧運動來燒脂和增加肌肉,好讓身體獲肌肉的支撐;相反,只盲從節食,往往讓肌肉減少,相對地脂肪的比例就會增加,漸漸變成不易瘦下來的體質。

healthy diet philosophy

代謝排毒有助腸道健康

只要遵從日常飲食中幾個原則,新陳代謝才會快而發揮瘦身效果,首要注意的是排毒。不少女性也有便秘的問題,營養師指便秘問題的人都是源於身體缺水,所以便秘人士應多進食高纖維的食物如新鮮蔬果、亞麻籽、奇異籽,及飲大量開水,每天攝取益生菌也有助腸道健康。

營養師推介: 發酵了的中國普洱茶!

原來普洱有助大腸蠕動啊~ 但因含咖啡因,所以建議只於早上或中午飲用。

近年也流行detox water,即是將新鮮瓜果與草本植物混合泡在飲用水裏,直至出味後得到的純天然維他命水。因水果含有大量酵素,具有排毒消脂的功效,所以大受歡迎。方法是將材料清洗去皮和切成塊,放進裝有飲用水的水瓶,封好蓋後放進雪櫃冷藏至少八小時即可。

 
青檸Detox Water!
 
材料:青檸片+青瓜片+薄荷葉+水
青檸富含維他命C,強鹼性,可防癌、降低膽固醇和增強免疫力。青瓜可美容,味道清新,建議比青檸多放一些,令味道不會太酸。
Posted in 其他 | Leave a comment