荔枝與孖寶 人生就像是一趟奇妙的旅行,我們就在這裡分享與紀錄這趟奇妙旅程吧!

孖媽深情

 

時常有人問:你們成日2打2帶孩子外出,四處玩,旅行。妳都不會累嗎?
聽到最多的係:真係服了你們/咁辛苦都仲要去/係我就唔會帶2個小B四圍去/自己拿苦來辛……etc

 

我當然也會有覺得委屈的時候,倒帶回到未當上孖媽之前,我的委屈可以足夠出一本書,相信老公對這一切亦瀝瀝在目。
但其實過後,你會發覺當初的一切根本算不上什麼,以家都會在自己覺得委屈時提醒自己的渺小然後放大所擁有的(孖寶)。
雖然眼淚還是會奪門而出,但現在孩子是我的一切,做什麼的出發點都是為了他們。

 

我當然亦會覺得累⋯
每次看著自己爆筋的雙手同腳,還有各種燙傷/割傷的疤痕,雙腳莫名的多處瘀青,滿頭大汗,自己看在眼底,有時甚至會捨不得自己

 

但係我相信:
一個人的付出,決定佢的價值。
所以,唔好擔心付出得太多。
一個人行過的路,其他人唔會理解。
我們就為孩子同自己而活吧。

 

 

照片上這畫面還有笑容

背後是付出了多少毅力,多少堅持,多少心血,多少努力,
只有自己和我家先生知道,一切得來不易。
雖然偶爾我還是會感到無法喘息,但還好我可以用自己喜歡的芳香療法提振心情。
人生就有這麼一次,可以擁有孖寶真係最 最 最 幸福的事
只要是自己認為值得的事就繼續拚盡全力吧

 

期待下一次2打2的旅行
一起探索,一起歡笑,一起創造更多更多的美好回憶

 

夏日食譜推介: 冷盤意大利Gnocchi粉crossover法國蜜糖芥末醬


天氣咁熱都唔想食咁多熱盤, 所以就希望做個可以飽肚的冷盤來食. 今次就用上法國最古老的醬醋品牌MAILLE來做呢個冷盤意粉. 

 

材料:

Delverde Gnocchi粉 1包

青椒 1 只 

洋蔥 1/4 個

紅蘿蔔 1/3個

有機大蘑菇  1只

蕃茄  1個

MAILLE法式蜜糖芥末  適量

 

 

 

 

 

步驟:

1/ 準備MAILLE法式蜜糖芥末醬,放入雪櫃冷藏30 mins

2/ 洗淨青椒、洋蔥、紅蘿蔔、大蘑菇、蕃茄,切成粒;

 


3/ 煲滾水,加入青椒、洋蔥、紅蘿蔔、大蘑菇、蕃茄粒粒略煮熟分鐘,瀝乾水備用

 


4/ Delverde Gnocchi粉煮2 mins左右至軟硬適中,撈起過冷河,瀝乾水備用

 

 


5/ 將Gnocchi粉、青椒、洋蔥、紅蘿蔔、大蘑菇、蕃茄粒一個大碗mix 埋一齊

 


6/ 將雪櫃嘅MAILLE法式蜜糖芥末醬加入,拌勻至Gnocchi粉都有醬汁

 


7. 之後再一起放入雪櫃雪30mins,即成

 

 

今次孖媽偷懶,預備同一份食材比孖寶做lunch,當然無加上MAILLE法式蜜糖芥末醬比BBs啦. 同埋無冷藏到, 直接煮好就比孖寶食. 

 

 

 

 

如果大家認為小朋友ok, 亦可以加小量比小朋友試下, 提味.


簡單易做, 大家不妨試下.


**是次的產品及產品資訊由品牌 提供**

 

養好身體不怕遲: 田原香滴雞精岩哂又想養生又懶的我

話說我生咗孖寶都已經差不多快要2年了,未接觸天然療法之前身體一直唔係太好,好易病。同樣未開始天然療法前孖寶都好易中招,每一次2個小人中招,我都無得幸免。還好,現在情況係認識天然療法之後已經受控制,我們的身體都比之前強壯了一點。


我相信我身體之前唔係太好,可以係因為自己無好好坐月子,相信我地的讀者都知道孖寶係早產B,係生完之後差不多2個星期我都係每天要外出,不能留在家中坐月的來回醫院同屋企兩邊樸,或者呢個就係之前身體一直唔係太好的原因。好開心,今次可以接觸到『田原香』滴雞精,幫我補返好個身體。

 

 

『田原香』滴雞精食品得到認證,係咁多黑心食品充斥的環境之下,有得到認證真係可以令人鬆一口氣,放心食用! 田原香的『原味滴雞精』外包裝盒設計真係好得意呀,而且包裝好有質感。包裝盒上面有6個圖案,而打開個盒之係就係好似抽屜咁,孖寶之後仲拎咗個盒來玩停車場泊車遊戲。一物幾用…..真係好正!

 

 

再者,要留意外包裝盒上都有印上保質期,仲有就係每個小包裝上都有印埋保質期,寫得好清楚,大家一睇就知道,不過其實一盒20包好快就飲哂了,呵呵!

 

 

大家留意收到滴雞精之後要記住「保存係冰格」,至於保存期限為六個月 ,不過如果你唔記得放係冰格,滴雞精未結冰,只可以保存3日呀!

 

 

仲有,如有大家有發燒or發炎狀況就提議你暫時唔好飲住、如果傷風感冒初期,可以試下飲『感快好 嗽nice』。仲要留意訓之前盡量唔好飲呀,唔係一陣怕你會太好精神…..呵呵!! 其實最好的飲用時間係早上起身空肚飲用,飲完之後around 15mins之後再食早餐。

 

 

一般飲用之前直接由「冰格」拎出來,冰塊狀態之下將鋁質包裝袋剪開,將冰塊的滴雞精放入碗裡、之後拿到可以用微波加熱即可,亦可以隔水加熱。根據我的經驗,由「冰格」拎出來之後最好儘快拎出來,放入碗裡,唔係一陣開始慢慢d冰溶個陣,留返小小係個袋入面,就真係太浪費啦,小資媽心態…..

 

 

我再睇返資料『田原香』採用養殖過程把關嚴格的放山老雞,以傳統隔水高溫悶蒸250度以上、15小時左右淬取出純土雞汁,而因為燉滴的功夫,把營養溶入湯中,化作細小的分子,因此營養也就容易讓人快速吸 ,呢個正正就係我喜歡佢的重點啦。

 

 

一盒的原味滴雞精〔20包裝〕:原來每盒都要用上around自然雞全雞3.5隻的肉量進窯,每包約60cc(約4分滿的一般飯碗的量) 。絕對可以話係精華之中的精華。

 

 

呢個小小pack的包裝對於我地呢d忙碌的上班一族真係一大福音,因為只要用上幾mins加熱,就可以飲到溫熱的滴雞精,補充營養,正元氣,真心,現在比以前更加關注養身、希望遠離化學,雖然由細到大都有被化學品入侵生活,但到自已有了小朋友之後,真係好希望孩子可以活得健康,唔好再受化學品慢性咁侵害身體,再者自已同家人仲有好長的路要走、要去照顧孖寶,所以呢一小包又方便又有營養的原味滴雞精真係好岩我!

 

 

呢包採用「鋁袋包裝」的滴雞精,最吸引我眼球就係每份熱量:19.9 cal呢幾個字,又有營養、熱量又唔高,唔洗怕飲咗會肥的正野,點解我到以家先認識呀!!?? 如果一就早知道就由備孕開始、到懷孕、坐月期間就應該一早買來飲啦!

 

 

我自己就係用隔水加熱的方法來飲用滴雞精,當加熱好打開蓋個一刻,真係有好香濃的味道撲鼻而來。好香啊!

 


入口之後後,飲得出所有的雞肉的精華係呢小小的60ml內,味道唔會太濃亦無想像中的雞腥味,真心大愛!

 

 

之前坐月時,奶奶都有燉肉汁比我飲來補身,但可能當時太擔心孖寶同埋屋企醫院兩邊樸,無好好咁坐月,記得當時只係燉都已經要用上好長時間,之後奶奶又要花時間去幫我撇油,功夫可真不小呢!


好驚喜的係『田原香』原味滴雞精一D都唔油膩 ,睇返資料原來原味滴雞精只係用雞、紅棗、枸杞進行滴製,而且在製作過程中會將雞骨打碎,令到骨髓在滴雞精過程中流入雞汁中,所以你睇到一d比較深色的沉澱物,其實就是雞骨頭中的骨髓,要知道呢d係好野來呀! 一定要全部飲哂佢呀!

 

 

『田原香』仲有好多其他口味的滴雞精適合唔同需要的人群,有d 媽媽由咗令母乳更有營養,坐月中都會飲,聽聞石斛滴雞精都好香濃,王不留行滴雞精亦係好正的一款! 真係好想有機會都試下呀!

 

 

 

孖媽提提你:

1/ 記得一定要加熱到100度先好飲呀!

2/ 解凍咗之後就要即刻飲哂佢呀,千奇唔好再放返去冰格再冷藏呀!

 

 

田原香官網: http://www.qchicken.com.hk/

田原香Facebook Page: http://www.qchicken.com.hk/

 

**是次的產品及產品資訊由品牌 提供**

 

Post Navigation