忙爆生活都唔怕肌膚免疫力下降!SHISEIDO ULTIMUNE Power Infusing Concentrate

忙碌生活係小妹近大半年嘅寫照,日日缺乏休息加上長期身處Office等嘅強冷氣乾燥環境,肌膚唔洗問都知差差差啦!自問近大半年皮膚缺水、欠彈性等問題日日都面對!

所以大約個半月前就開始體驗SHISEIDO ULTIMUNE Power Infusing Concentrate,體驗前更去到位於銅鑼灣Times Square的Shiseido Beauty Center進行皮膚檢測。

帶走ULTIMUNE Power Infusing Concentrate前SHISEIDO嘅BA都有細心同小妹介紹產品同使用方法。

榮獲超過100個美容獎項嘅ULTIMUNE™ Power infusing Concentrate能活化肌膚潛在的多重防禦力,形成鞏固屏障同時修復肌膚問題,賦予肌膚力量並強頑抵禦一切傷害,適合任何年輕同膚質。

BA教小妹每天早晚洗面及使用健膚水後,可以按2泵份量,在面上打圈塗勻,塗上後可以再配用不同面霜及重點精華,為肌膚解決各問題。

ULTIMUNE Power Infusing Concentrate呈半透明乳露狀,塗上面上雖然未有水珠爆開感覺,但推開後水潤感覺亦不差,而且同樣不膩笠!

小妹體驗一個半月期間分別配合過Shiseido WHITE LUCENT MicroTargeting Spot Corrector及其他補濕面霜使用。

一於一齊睇下係差不多日日瞓唔到5小時嘅忙爆生活下,肌膚狀況會變成點啦~

皮膚檢測分別會用年紀加上肌膚膚紋、膚色、黑色素等幾方面作出分析,分析出肌膚多重防禦力、水分量、黑色素指數及彈性指數。

本來已經預咗肌膚狀態一定會亮起紅燈甚至跌至SOS水平…但無諗過就各項測試結果都只係跌咗少少,但亦有部分係有提升,總括所有都仲係50分以上的合格水平。當中不可不讚係水分量同黑色素狀況,個結果係有小小意想不到添!

首先講下水分先,雖然微微升一度,但都算係好結果,不竟長時間冷氣環境,肌膚極易缺水。只係用普通補濕面霜都可以保持肌膚水份不失,相信ULTIMUNE Power Infusing Concentrate的鞏固屏障功勞都唔少得。

另一項大讚係黑色素累積問題改善不少,由之前60分提升到70分。皮膚檢測下見到黑色素班點細少咗,而且膚紋都變得細緻不少。連BA都有大讚呀!

當然BA今次亦有同小妹分析係忙碌生活下可以點使用ULTIMUNE Power Infusing Concentrate保養肌膚,原來可以係肌膚較差狀況時多加一泵為肌膚給力。另外再針對肌膚問題配合不同精華、面霜及面膜同樣都有幫助。

 

文章介紹為個人喜好及用後心得,不同人士各有喜好,體質亦各有不同~

是次產品由theZtyle.com提供, 而產品成分轉自Shiseido website

想知更多產品資料可以Click入 Shiseido Facebook

 

小妹仲有其他Blog,FB PageIG,歡迎大家去睇~

Posted in 護膚 | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

向黑頭說不…BLACKHEAD KILLER™

近月好似好少update依個blog,主要都係因為太忙,忙到連去做facial時間都無,所以黑頭問題又再困擾小妹啦!

 

今次小妹就聽美國朋友介紹試用BLACKHEAD KILLER™,睇下到底係唔係可以將D黑頭Kill曬~~

 

 

BLACKHEAD KILLER™係一款撕離式面膜,100%天然成分,除咗可以清黑頭外,仲可以預防粉刺。用法仲好簡單,最啱忙碌嘅小妹!

 

 

包裝上清楚的說,只需塗係乾的面上約10分鐘,然後撕走面膜,用溫水洗淨全面,再塗上面霜,一星期一次就可以!

 

 

打開包裝見到黑色塗抹式面膜,小妹用手塗勻全面等待面膜乾透。

 

其實一包份量都算幾多,因為塗勻全面後還有少少餘下。

 

 

面膜乾透後輕易就可以撕下,而且一點都不痛。

 

撕下後的面膜見到有一點點白色的粉刺同黑頭,相信就係小妹面上原有的黑頭粉刺,依家全部都黏在面膜上。撕走面膜後就可以用溫水洗面,洗完面效果令小妹幾滿意!

 

 

使用前面上明顯比較暗啞無光澤,用後面上明顯光滑了不少,而且看起來白了一點點。

 

 

再仔細看鼻上的黑頭,原來有不少黑頭,而且毛孔都比較粗大。

 

但用後,黑頭明顯少咗,而且毛孔都收細了,連鼻翼位置都清得乾乾淨淨,小妹都幾滿意!

 

另外值得一讚,因為小妹不小心塗上了眉毛,但撕走面膜時都沒有將眉先一同撕脫,值得一讚!

 

 

想同小妹一樣可以將黑頭清走?!就可以Click入以下網頁–> http://bit.ly/2q8sxpq

 

文章介紹為個人喜好及用後心得,不同人士各有喜好,體質亦各有不同~

是次產品成分及資料由品牌提供,希望大家會鍾意小妹分享。

 

小妹仲有其他Blog,FB Page及IG,歡迎大家去睇~

 

Posted in 護膚 | Tagged , , , , , | Leave a comment

超值!真‧叉燒極上拉麵|京都豚骨麵屋丸京

小妹因為近日冇返工,所以成日都周圍玩同食,今次就同另一半去到葵芳搵食,其實今次依間餐廳都係係男人的朋友大力推薦下,所以都忍唔住要一試呀!

 

 

小店係葵芳小街市附近,門口唔算大,只有一副店名掛布掛在門邊玻璃,小妹都差行過唔留意,但因為都有小小人龍係門口,所以先冇Miss咗!

 

 

店內有小小布置,都係用上店名及Logo,店內位不多,約10個位。

 

3張4-5人枱,再加上一排單邊長枱,所以如果太大班人就不建議一齊食。

 

 

牆身有兩款湯面介紹,一款是清湯、一款是濃湯。

 

店內仲有唔同梳打飲品,喜歡梳打飲品嘅朋友都可以試下!

 

 

店內以日本真空低溫調理食材,真係好想即刻可以試到呀!

 

店內更以真.叉燒拉麵為主打,不同叉燒拉麵,小妹見到已經食指大動。

 

 

店內有四款拉麵,半熟卵、叉燒、極上、豚骨醬油拉麵。

 

拉麵可以選擇清湯/濃湯,另外更可以追加粟米、紫菜、味荀、叉燒、半熟卵及麵。

 

當然亦有一項走配料,好似小妹唔食荀同蔥就可以剔走。

 

小妹今次就叫咗清湯叉燒拉麵,而男人就叫咗濃湯極上拉麵。

 

 

清湯叉燒拉麵($73),熱辣辣的清湯上鋪上一片片叉燒,就好似一片叉燒海,未食都已經感到澎湃。

 

 

每片叉燒厚薄適中,而且唔會太肥,見到就已經流曬口水~~

 

先嚐一口熱辣辣清湯,入口有陣陣醬油味,味香不膩。

 

 

揭開叉燒海就見到拉麵,拉麵浸係熱辣辣清湯內,條條分明。

 

麵條入口彈牙,香濃蛋味,加上清湯一同入口,味道豐富,多層次。

 

叉燒入口腍,真係冇無牙都可以食到,味道唔會太咸,小妹都忍不住,一口接一口!

 

 

濃湯極上拉麵($83),拉麵上鋪上一片片叉燒,配上一隻半熟蛋,視覺上已經十分豐富。

 

小妹嚐了一口湯,濃湯果然比清湯濃郁香口,而且比軟黏口,相對亦比較膩。

 

店內還有芝麻蒜油、辣油等醬供客人自己加。

 

小妹覺得可以自食一半麵及湯,然後先要加其他配醬,小妹重點推薦芝麻蒜油,真係好香!

 

小Tips: 佢地只開到9點,但售罄的話就會關門。

上次小妹好彩剛剛最後一碗濃湯,之後客人就只可以選清湯。

 未命名

麵屋丸京

地址: 葵芳興芳路188號地舖

 

希望大家鍾意小妹分享,小妹仲有其他Blog,FB PageIG,歡迎大家去睇~ 

Posted in 新界, 日式菜 | Tagged , , , , , , | Leave a comment