幫BB揀枕頭三大注意事項 預防窒息瞓扁頭

瀏覽人數:384
發佈於 2019.05.20

除咗注意BB嘅健康,其實媽媽們更加會擔心BB訓扁頭嘅問題。雖然初生BB嘅時候,好多都唔建議瞓枕頭,不過BB長時間都用同一個姿勢訓,其實好易會影響頭型。小恩恩細個因為冇特別用枕頭,依家個頭都有扁嘅問題><

如果大家想揀一個好嘅枕頭,就要注意以下呢三點

1. 網面設計
我用緊呢一個係Gio pillow,佢係網面設計,所以超級透氣,唔似布/乳膠嘅設計,touch wood bb反轉左,窒息嘅機會相對地會比較高。所以一個透氣嘅枕頭,都可以預防呢個問題,同時冇咁容易令BB出汗!

2. 中間有凹位
好似呢啲枕頭,中間有個凹位嘅話,個頭型就可以更加圓同靚,唔會比硬梆梆嘅床辱整到平左

3. 防敏感材質
由於BB大部份時間都係瞓覺,所以一個舒適高質嘅枕頭係必需品,做父母嘅都唔想求其買一個枕頭,最後會搞到條頸紅晒或者出粒粒。

希望以上呢啲資訊,都可以幫到媽媽們知道點樣揀一個好嘅枕頭啦!

鍾意我嘅分享可以Like我地Facebook同IG比個支持我!會更快知道我既Update架!

Facebook:https://www.facebook.com/90sMummy/
Instagram: https://www.instagram.com/minarainlo/

*本站之內容由作者所提供,並不代表本站的立場。因此本站對所有博客的立場、真實性、準確性及完整性不負任何法律責任。

相關話題

收藏此文章
  • Facebook分享
  • WhatsApp分享
  • Line分享
  • 複製連結

發表評論

{{commentText.length}}個字
全部評論 {{comments.length}}

作者最新文章

更多親子文章推薦