22 May
11:47 pm

[DSE]中文科卷三綜合五大注意事項

文憑試的中文科一向被坊間稱為「死亡之卷」;而在中文科的各份考卷中,卷三(聆聽與綜合能力)所佔的比重絕對不少,做得好的話甚至能夠幫助同學的成績提高一個level。所以,今天就讓小編講解一下卷三中綜合部份的五大注意事項,讓大家趁機回想自己是否有犯過相同錯誤,希望藉此助大家一臂之力!

1. 時間管理

卷三綜合一向會有好多任務,同學往往需要寫非常多字才能完成考卷,亦代表會有好大機會唔夠時間做;所以,喺呢個時候,良好嘅時間管理就顯得異常重要。各位同學必需妥善分配時間,切記唔好一味掛住完善、修飾前面嘅整合拓展,以致唔夠時間做完後半部份,因為見解論證同樣佔分不少。因此,小編建議大家預留至少大約25分鐘來完成見解論證和結尾部份,以免虎頭蛇尾。

2. 留意各類文體格式

近年來,卷三綜合裏最常考核嘅格式包括演講詞、書信和文章,所以同學應該提早作好準備,事先熟習各類文體嘅格式,例如上款、下款和是否需要標題,到時候再冷靜聽清楚聲帶嘅要求,自然能夠喺格式方面取得高分。

3. 不要忽略引言和結語

引言和結語往往係評卷員比較容易留意到嘅部分,所以各位同學如果想令評卷員留下一個良好印象,取得高分,這兩部份尤為關鍵。同學切勿忘記各個基本元素,包括引言嘅闡述背景、交代身份、介紹寫作目的和結語嘅重申立場、表達期盼等等。

4. 語境意識

大家若要做好語境意識,唔單止要加以留意自己嘅用詞,譬如對住前輩就要用敬語,而對住平輩就唔可以用敬語;同時間,各位同學亦要充分代入該角色嘅身份,明白自%E

This entry was posted in 個人, 升學分享, 校園進修, 知識 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.