冷靜與熱情之間 – 大陂坊豆福

 

有日,女神降臨荃灣,適逢女神誕,我等凡夫俗子隨即狗衝慶生。及後女神希望以甜品作結,普通的貢品如何能滿足到?要令女神留下美好回憶,其實唔難。

豆福,位於旺中帶靜的大陂坊 (川龍街、沙咀道、眾安街交界)

主打正宗新加坡熱賣的豆花布丁。

有4款味道:「原味」、「芝麻」、「杏仁」、「奶茶」、以及有緣人版「玫瑰」 (每個隨機限定一兩天)

二話不說,「2份玫瑰呀唔該」,我心諗:「機會嚟啦飛雲」。

當然,這些機會不是屬於我的……..(當天沒有玫瑰味)

女神選擇了奶茶,「技術上」我唯有選擇奶茶too,要制造一種「大家口味一樣」的錯覺﹗

入口即溶的口感,以及透心涼的溫度,完全滿足到女神的舌頭﹗

原來豆花布丁完全無落石膏粉,所以先有呢個效果。而且奶茶味獨特,並非香港的奶茶味道,原因係新加坡的奶茶茶底較單一,味道很有麥的味道。想食甜啲,可以添加自家制的班蘭糖水。

觀察到女神心情極佳,正打算相約去逛街之際,女神淡然地說了一句:「我約咗個朋友,轉頭就到。」我擰轉頭,即刻到咗。係一個長頭髮貌似任賢齊的男子,講左聲拜拜,一手就拖走咗我女神,我唱「對面的女孩看過來」都無用,頭也不回咁離開咗。

老板Yvonne見我唸唸有詞咁啍著「傷心太平洋」,她跟我說「不是你的,就別再勉強」。仲請我食個芝麻味,叫我冷靜一吓。佢話:「一下子就挑戰女神級,很困難呢﹗請你食芝麻味,個個入嚟都係揀芝麻味先,因為係容易的口味。你都係,揀啲易入手的女仔啦﹗」

透心涼的豆花布丁,加上熱情的老板,令我重新振作起嚟﹗

大家嚟到豆福,一定感受到呢度既冷靜與熱情﹗

以後有人問你,荃灣食甜品有咩好介紹,唔洗再答路德圍啦。

 

荃灣大陂方15號泰華大廈3號地鋪   https://www.facebook.com/dohfu

營業時間:14:00 – 0:00

 

文: 多羅羅兵長

荃灣民生動力的迷途小羔羊

組織成立的目的,是致力成為荃灣街坊的「真鄰舍」

https://www.facebook.com/tsuenwandp

This entry was posted in 新界, 甜品糖水 and tagged , , . Bookmark the permalink.