【平玩豪遊】西歐英法徳7日行程(一)

西歐英法徳7日行程(一)

今日同大家介紹一個我自己 Plan 的冷門歐遊行程。好多人歐遊都會去英國,荷蘭,比利時呢D國家,就算去徳國都系大多去慕尼黑。今次以休閒為主,所以行程都唔會禁密!

今次我就去徳國的柏林,漢堡,法國同英國

我會分兩集(Day 1 – 3, Day 4 – 7)將行程分享比大家!

今次因為有英航免費機票去巴黎,所以我地就坐英航直航倫敦。飛機餐就一般啦!

第一日

去到英國再轉埋機就去到法國巴黎,之後又再轉機去柏林。去到柏林已經是4點幾。我去坐左20分鐘的士去酒店,今次住柏林君悅。

搞掂左酒店的事後我地就由酒店行去布蘭登堡門 (Brandenburg Gate),沿途就會經過歐洲被害猶太人紀念碑 (Memorial to the Murdered Jews of Europe) 。去到布蘭登堡門的時候系黃昏,好靚!

行多陣就已經入黑。入黑後有街燈就更加靚!

之後我地就行返酒店,經過一個聖誕市集,好有氣氛。我地第一晚就去左間徳國餐廳食晚飯,呢間餐廳岀名有北部的徳國菜,佢會有白焯豬手,咖哩腸等北部徳國菜。

我就覺得徳國菜比較濃味,配啤酒都幾好味,佢地 D 啤酒平到好像飲水禁,隨時會平過飲茶

第二日

我地食完早餐就坐火車去漢堡,我地行去一個叫倉庫城,其實佢系一個舊的運河城,好特別好靚

佢本身裏面會有一個迷仔模型城市,但因為我冇預先買定飛,所以排唔到隊入去。之後我地高系漢堡城市遊覽,經過一D教堂,一D city hall 環境都幾靚!

之後我地就去左一間連鎖的徳國菜餐廳,佢 D 菜就冇禁濃味,剛我地香港人的口味多 D

食完野就坐火車返柏林,返到柏林都已經天黑

第三日

我地呢一日全日都系柏林市行,我地就先去柏林城市宮,旁邊還有一D舊建築,都好值得行下。

之後我地就去左柏林圍牆,我去選左一個叫 East Side Gallery ,呢度有好多藝術家系舊圍牆畫的圖,好特別,呢 D 都叫到些一遊!

之後我地都見時間早,我地就先去睇喼,去徳國好興去買 Rimowa,我上網睇左一間買平喼的地方。我地先睇個樣板,白色幾靚,佢地真系抵,差唔多成半價!!!

之後我地就買埋喼就返酒店執行李,因為之後我地就去英國

呢個只系頭三日徳國行程,之後會再岀第四至七日的英國同法國,大家留意吧!


Information:

Day 1 :

Memorial to the Murdered Jews of Europe > Brandenburg Gate

Lindenbräu am Potsdamer Platz  (Dinner)

 

Day 2: 

Hamburg > Speicherstadt > Miniatur Wunderland > City Tour

Hofbräu Hamburg (Lunch)

 

Day 3 :

Berliner Schloss > Berliner Dom > Pergamonmuseum > East Side Gallery > Checkpoint Charlie > 買喼 (Kofferhaus WITT – Alles Gute für Ihre Reise.)

Ristorante a Mano  / Mutter Hoppe (Lunch)

This entry was posted in 德國, 法國, 英國 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.