『新潟』【季節期間限定直航初體驗】

『新潟』【季節期間限定直航初體驗】

 

如果以前大家想去新潟旅行,我相信好多人都會考慮先飛東京再轉坐新幹線上去。又或先飛去大阪再轉內陸機到新潟機場。今次就特別少少,選擇咗由香港直飛新潟的航班,嘗試一下另一種新體驗。

由香港直飛新潟需要5小時,當降落時真係會覺得個機場好細下,基本上都無乜國際航班飛過嚟!

但唔好以為細機場入境檢查就好求其,係入境前已經量體溫,同埋會問你喺14日內有無到過湖北省的地方。問完之後就會俾一張藍紙或紅紙你。差唔多到櫃台攪入境手續前,又會有一個人俾多一張紙大家再要係紙上圈上YES OR NO 去過湖北省再寫上日期同簽個大名。去到櫃台就交俾入境人員。雖然多咗程序,但都喺想大家安心入境之後玩得開心!

過咗海關,一出去就見到個機場。有幾個日本人走過嚟問可唔可以幫忙做個問卷,當然沒問題啦,幫到一定幫的。做完之後還送了一包新潟手信特產”柿の種” 脆卜卜的米餅再加上花生、用嚟送酒真係一流!

跟住就走去INFORMATION CENTER確認一下巴士時間,問一問佢嘢就俾咗一包新潟米我了。感覺新潟人好平易近人又親切。覺得自己無選錯坐直航過來。

之後就坐機場巴士去到新潟火車站大概需時25分鐘左右,建議大家可以先喺新潟駅附近住一晚。但喺到提一提大家,巴士落車車站就係南口而另一面就叫万代口,如果酒店訂咗近万代口的話,就要花上一點時間。由於車站係到做緊維修工程,所以由南口走去万代口都要花上一點功夫,如果囉住行李的話,最好就搵部電梯啦….

相信喺呢一刻,大家比較關心的,可能喺係邊到可以搵到口罩? 俾大家一個小TIPS,可以試一下去BIG CAMERA同YODOBASHI到睇睇,但都係果句顧己及人,足夠便行了。唔好俾日本人一個壞印象吧!

航班:
由2019年10月30日至2020年3月28日
每逄三,六由香港直航新潟,詳細內容可以參考以下網址
https://www.cathaypacific.com/…/e…/port-launch/niigata.html…

巴士:
由新潟機場到新潟火車站每20分鐘就有一班,車程大概25分鐘,車資為420円(上車俾錢就得!)

今次係囉咗個外遊領隊牌後第一次正正式式帶隊出征日本,最後仲有一點小意外。但整體嚟講都可算順利,亦都相信團友們都滿意安排的。

當然跟得我去玩就要玩得特別一點啦…!! 之後就會繼續追擊日本新潟好玩好食的好地方,大家要留意啦….!

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 住宿, 其他, 日本, 自駕遊, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 『新潟』【季節期間限定直航初體驗】
  1. It is so convenient! We also wanna go to have a look!

    Really wanna go!…:)

    Thank you for your sharing!

    Stay well and healthy!

    :)

Comments are closed.