【瓢湖ひょうこ】 與雪國媲美的白天鹅の奇景

【瓢湖ひょうこ】 與雪國媲美的白天鹅の奇景

雪之國新潟真係有好多特別的地方介紹俾大家。其中一個地方就係位於阿賀野市的瓢湖。

瓢湖係江戶時代建造的一個地方,目的係可以俾天鹅有一個地方可以過冬,天鹅好多時都會從西伯利亞等寒冷之地飛過來的。

雪白色的天鵝每年會由10月初到3月底飛來。 在11月下旬的高峰期, 可有『5000至6,000 』隻天鵝飛來湖泊到。 所以建議大家可以從12月至2月中旬過來欣賞雪景之餘,也可以買 “湖水鳥飼料”, 餵D好可愛的白天鹅。

當然湖中仲有其他可愛的雀仔啦…同埋會寫明今日有幾多隻白天鹅。如果想睇到更震撼的場面,建議大家可以選擇餵食的時間過來參觀。分別為9點、11點、同13點。大家如果去新潟旅行的話,不妨嚟呢到和幾千隻白天鵝打打招呼。

咁可以點去?
BUS:
新潟駅前からバスで45分、水原小学校前まで下車徒歩12分

電車:

JR羽越本線水原駅徒歩30分

可以看到成幾千隻白天鹅,睇呢個奇景要行一陣當然難唔到大家啦!

如果想玩得特別一點,不妨搵我地幫手計劃一下行程。

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 其他, 日本, 自駕遊, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 【瓢湖ひょうこ】 與雪國媲美的白天鹅の奇景
  1. chrisbobo78 says:

    睇想已經覺得好靚..呢個係比較岩冬天..因為雪景加埋白天鹅真係天生好夾
    個畫面好靚….

    • 係呀….你講得對呀….冬天去的感覺係唔同…

      比較靚!

      而家有直航去新潟呀….自己可以睇睇

      #TRAVELPLANAHEAD :)

  2. oops….5000 geese over there….we should visit there …haha :)

Comments are closed.