300年古人智慧 『一粒釘都唔駛用的日本三大名橋』 山口岩國錦帶橋

300年古人智慧 『一粒釘都唔駛用的日本三大名橋』 山口岩國錦帶橋

長93.3米,闊5米,以全木造的錦帶橋。去到山口玩,無可能唔去參觀。

木橋你可能會問有乜好睇呀…! 好睇在古人的建築智慧,連一粒釘都唔需要用就可以起好呢座大橋,條橋連現代頂尖建築也找不到缺點的工法。你話誇唔誇張。

錦帶橋都係古時來往山口及廣島地區必經之地。

行到橋中心(第三橋)的橋頂,昂望四周就可以一覽橋周邊的美景,見到小溪有人係到釣下魚,都係幾賞心悅目的事情。

始終也是用木而建的大橋,大概每20年就需要更換一次木板。咁你會問點換呀? 就係由中間的第三橋,木板一塊一塊向第二及四橋都移,而第二及四的木板分別就向外橋一及五穚的不斷移動,工程龐大。

前往方法:
廣島出發的話,可以坐JR電車至「岩國駅」或者乘搭新幹線至「新岩國駅」,並在這兩站的巴士站轉乘公車「錦帶橋巴士」就能抵達錦帶橋。搭JR電車從廣島出發大約53分鐘、新幹線則是只要17分鐘。

四周風景美麗,遠望岩國城。更可以一嘗岩國的「押壽司」。四四方方的,也挺特別。 無理由唔去睇一下。

想玩得特別又想唔想花時間去計劃,就不妨搵人計劃一下行程吧!

Youtube video:

https://youtu.be/WUogwMdWoYI

This entry was posted in 其他, 文化遺產, 日本, 自駕遊, 藝術文化, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 300年古人智慧 『一粒釘都唔駛用的日本三大名橋』 山口岩國錦帶橋
  1. chrisbobo78 says:

    一句講晒…..正…..但點解我睇到木板上面好似有D 釘咁?

    不過個VIEW好正..

    THX FOR SHARING …..:)

    愛你的深度文章….

    • 係呀…因為其實係條橋面個層係加多一層俾人行的。同埋容易保養。所以你見到有釘囉..

      哈哈…你可以自己嚟到時慢慢研究一下架…

      謝謝支持呀…!!!

      TRAVEL PLAN AHEAD

  2. it is really showing the wisdom of ancient! The view is also nice…so amazing and stunning!

    This is one of our spots to visit in Yamaguchi, Japan

    Love your post!

    • yeah…you can imagine how to do it in 300 years ago…no tools/ high tech for help….it is really an amazing bridge!

      Come to visit it! :)

      Sunset view is also pretty nice …lol

      Cheers,

      Travel Plan Ahead

Comments are closed.