小京都 岡山的【倉敷】! 『京都以外的選擇』

小京都 岡山的“倉敷”

大家有睇新聞都有提到,京都遊客多到連當地的居民都叫苦連天。
已經迫到水洩不通的京都,小弟都怕怕。基本上我自己已經暫時OUT OF MY LIST。因為迫到行都行唔到,邊到仲有MOOD周圍行? 去到唔知係影人定影相。

好老實的,如果大家已經去過京都﹐同參觀過好多名勝古蹟的話,不妨睇一睇我推薦的深度遊的地方吧! 咁當然你未去過日本京都,我都覺得係值得一去的。始終係日本的古代首都。

講開又講,今次想介紹一個同京都一樣咁靚的地方就係位於岡山的 “倉敷”又有小京都之稱的地方。 無論係建築,環境 甚至食物都有8成同京都相似的地方。

喜歡食個飽的朋友,可以一邊行一邊食,因為實在太多好好味的食店可供選擇。不過,記得食完一間再去另一間,唔好一路行一路食喎。

喜歡睇景的話,有著小橋流水,包含咗京都的古色古鄉。去到你一定會喜歡的。

喜歡藝術的朋友,大把藝術館俾大家選擇。大大小小都有成20間,要行晒應該就無可能的事情。不過可以抽一兩間自己喜歡的行下。

喜歡咖啡的朋友,可以試下他們自家焙煎的KOBA CAFÉ….喜歡甜品就唔好放過他們的時令水果的蛋糕或雪糕。不錯架…

愛日本酒的朋友,可以買番一兩支做手信也不錯的。

可以點去呢?
由岡山駅出發到倉敷駅大概需要17分鐘左右,如果坐新幹線的話就11分鐘左右。
其實都幾方便架….

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 其他, 外遊美食, 工作假期, 文化遺產, 日本, 自駕遊, 藝術文化, 觀光, 賞花 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 小京都 岡山的【倉敷】! 『京都以外的選擇』
  1. chrisbobo78 says:

    我都覺得京都真係太多遊客呀! 有時真係影人多於影景。
    所以我去過之後都好少再去了。

    其實我好想去其他地方呀,但對日本其他地方認識又唔夠深,所以自己都可難攪得點。

    但老實的,看完你的日本介紹我真係見識多咗,同埋跟住你介紹去。

    貨真價實的感覺。 唔似其他BLOGGER 有時睇相就好靚,去到都只係覺得SOSO….

    好靚,真係好似小京都。 又多一個旅遊地點可以去了。

    LOVE YOUR POSTS…..:)

    • 謝謝支持呀….!

      好多搵我計劃的客人都有這樣的想法呀…..佢地都話下次都要諗清楚會唔會再去啦…

      都係想分享俾大家啦….

      呢個地方真係幾靚下..我自己都係行咗幾個鐘,應該可以慢慢玩成日的。

      謝謝呀..

      TRAVEL PLAN AHEAD

  2. Yeah totally agree with it!
    Kyoto now is overcrowded in Tourism! It is difficult even a walk in some peak seasons like autumn or spring. It is really making headaches for tourists. Also, we believe it is pretty bothering for the local citizens…

    Anyway, your recommended place is cool…haha we will plan to go there next time to avoid overcrowding …

    Thank you for your recommendation!

    Cheers< :)

Comments are closed.