寧靜帶點仙氣的 【山口駅】!

寧靜帶點仙氣的 【山口駅】!

有時選擇唔自駕遊其中一個目的就係…”隨心而行”。鐵道遊有個好處當見到一個站風景好靚但又唔趕時間的話,就會下車四圍逛逛。 但通常大家如果開車時,就好自然選擇遊車河不太想動動自己的雙腿了。

一到咗山口駅,第一感覺係一個挺寧靜的一個小城鎮。問一問INFROMATION CENTER的人可以那裡走走便行。

慢步一步一步咁欣賞四周環境,沿住山口駅直行,突然聞到一陣陣新鮮出焗的麵包香。原來唔係好遠就有一間寫住日本麵包的店鋪,天氣又涼涼地,即刻想入去買番條咬下。 麵包店名叫”乃が美 はなれ” 原來好有名架….不過果日堂買就無晒啦….只係得番預約麵包……所以無得食。 睇返佢網站,原來全國都有好多分店。下次一定要食到佢為止。

http://nogaminopan.com/secret/

一路沿住”PARK ROAD”嚟行,你只可以講一句”好靚”,兩邊道路都佈滿著紅黃綠大自然的藝術配搭。我諗好多人見到會有同感,有時間的話可以入去亀山公園到行個圈,喜歡慢活的就可以係附近的咖啡店到坐下都係不錯的選擇。

好有仙氣的山口駅,大家不妨過嚟慢活一下。

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 其他, 日本, 自駕遊, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 寧靜帶點仙氣的 【山口駅】!
  1. chrisbobo78 says:

    一句講晒..無理由唔去掛…

    個麵包好似真係好正咁喎…

    下次都要試下先

    COOL…:)

  2. a colorful and peaceful station…

    I think we will walk around there!

    Thanks for your recommendation! :)

    Nice Nice!

Comments are closed.