擁有回憶的飛機餐: (香港->日本)

擁有回憶的飛機餐: (香港->日本)

呢排係社交平台見到有人係到討論開飛機餐的水準同特色,我自己都覺得都幾有趣。今日就發表一篇文章睇一下大家對我的睇發會否認同:

 

由香港去日本,通常香港人也不離5 大船空公司。 CX、JAL、ANA、HK AIRLINES、HK EXPRESS…,先唔好講 HK EXPRESS,因為係BUDGET AIRLINES,機票包含的費用一般都不包機上的餐飲,當然可以在預定航班時自費預定飛機餐飲。價錢我自己覺得都算合理的。

 

反轉頭先講講大家最為人認識的CX,先勿論BZ CLASS OR FIRST CLASS,餐飲方面其實都沒有以前那麼多選擇。還記得以前細細同屋企人去東京,通常都有三個餐可以點的,CHICKEN/BEEF/PORK.而家通常就只有兩款可以選擇。味道方面,我就覺得不過不失咁啦….但還好,都仲有小小童年回憶的某大品牌雪糕還是不變。

JAL/ANA的餐飲,我自己就覺得比較好一點……多一點日本STYLE 餐飲可以選擇。通常和家人去日本旅行我自己都會選擇兩者其一,價錢又唔會和CX 相差太遠,當然都想俾屋企人ENJOY THE TRIP感覺開心一點。如果有小朋友的話,佢個兒童餐我自己覺得係無得輸…. 所以如果有小朋友同行的話,可以考慮一下JAL/ANA…

到HK AIRLINES了,大家都知道香港航空都成日話要CUT BUDGET。但CUT BUDGET之餘又要提供餐飲的航空公司,個餐可以點呢? 剛剛飛了一轉直行岡山。其實都有心理準備個飛機餐唔會太豐富,打開後一睇,可能好多人都會話….嘩….咁CHEAP 架….飯都無一個….但係平心而論,一分錢一分貨,這樣的機票價錢,有個餐仔食下,我自己都覺得OK 的。今次就係一盒小小的粟米冷麵加一點小食…的飛機小食包….嗱…..個冷麵咪道又唔係太差架…….不過,我見到佢一個小食係”時興隆”一個好LOCAL 的本地食品牌子…就即刻諗係….由細細睇到大的魷魚絲廣告…..”時興隆與你…共享今天與明天….謝謝”……果種童年回憶即刻返晒嚟…..正…..!!!…用這樣的機票能買到一點童年回憶,其實也不錯。當然可能只有香港土生土長好似我呢種GENERATION先會有呢種感覺吧!..:)

 

如果要講好食, 多元化,諗都唔駛諗即刻可以答你…..JAL/ANA 啦…SO FAR SO GOOD就CX,如果唔想坐BUDGET AIRLINES 又唔想俾太貴的傳統航空公司,不妨可以考慮HK AIRLINES…從餐飲上回味一點童年回憶……。還有可以考慮一下它們的BZ CLASS…. 我自己覺得NOT TOO BAD….

 

其實佢個餐包裝我自己覺得幾靚下喎….真係見到人地真係用心去設計過的。又MBA 上身….其實可以考慮和本地零食品牌多點合作,如果下次有一包卡落B﹐一盒甘大支…..加埋豪華雪糕車的雪糕….也是不錯的選擇。不過最好係機場打個底自己攪點先上機….:)

我自己都希望香港唔好只有一間大航空公司壟斷晒成個市場,大家都多多支持吧!

 

當然去到岡山….一定會介紹”正” 嘢俾大家….STAY TUNED!!!

匠心の旅 Travel Plan Ahead

#Hkairline
#travelplanahead
#okayama
#Japantrip
#Japantour
#customized

This entry was posted in 其他, 其他, 日本, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 擁有回憶的飛機餐: (香港->日本)
  1. chrisbobo78 says:

    完全認同…多支持….其實也對自己係好….

    我也想去岡山一趟..哈哈

    等你的秘景資呀….

  2. Yeah..agree with it ..we should support more local airlines in order to avoid the monopoly from some companies..it is good for the choice of the customers…Lol

    We will support it! :)

Comments are closed.