廣島原爆DOME ” 希望戰爭不再”

【廣島原爆DOME 歷史 希望戰爭不再!!】

 

去到廣島,無論你喜歡歷史與否,無理由唔去睇一下原爆的地方。 其實未去參觀之前都會問去到感覺會唔會好悲傷架? 始終都係一個因戰爭而曾經一瞬間被摧毀的地方。對與錯就留番俾大家去自己判斷吧! 但我自己發覺呢個地方帶一點傷感之餘,還充滿著正能量。

 

坐電車不到10分鐘,一落車便見到遺跡的原爆DOME。走過去慢慢睇一下佢的外貌再看一下它旳介紹,自己心裡帶點酸。戰爭所帶來的痛苦同埋所遺留下來的問題多不聲數….都希望世人都能警惕一下。

經個相生橋, 就到達和平紀念公園。見到好多遊客之外,見到更多的就是當地的學生。行到入嚟反而感覺幾和平,個公園開滿好靚的紅葉,感覺挺舒服。見到有當地的導遊帶領學生們去每個不同的位置去解釋,去到記念碑到獻花等等….

 

又係原爆の子の像(千羽鶴の塔)見到一班學生係到獻唱! 記念因原爆後帶來白血病的小朋友。

 

大家可能比較少見到我發文這麼嚴肅﹐因為戰爭只會帶俾人民無數的痛苦,希望世界各領袖以此為鑒不要重蹈覆轍。雖然 原爆DOME被列為世界文化遺產,但這種文化遺產最好就又咁少得咁少。

其實到而家好多地方都仲有戰亂…..我自己都許了一個願望,雖然好老套,但願 世界和平

交通: JR 廣島可坐電車係 原爆ドーム前站落車大概10分鐘到。

 

有機會大家就去參觀一下。睇下歷史吧! BE POSITIVE !!

大家可以CLICK 入去睇下VIDEO:

https://youtu.be/GkaPAvfr3hk

 

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 其他, 文化遺產, 日本, 自駕遊, 藝術文化, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 廣島原爆DOME ” 希望戰爭不再”
  1. chrisbobo78 says:

    都有小小SAD 架..但係世人都應該吸取教瞓。

    願世界和平…

    會去參觀的…

    :)

  2. So sad to visit such kind of culture heritage building! But we should learn from the past and dont make this happen again!

    We will go with kids and tell them the terrible War in the world!

    Cheers

Comments are closed.