『二の丸茶室』

『二の丸茶室』

今日中午見完客諗住自己一個人行下,慢慢行到去一個挺漂亮的小庭院『二の丸茶室』,來了一杯地道抹茶同一件和菓子。其實抹茶同和菓子真係一個絕配。一邊慢慢欣賞一下庭園景色一邊享受一下寧靜的一刻。我自己總覺得人係好需要一個舒服寧靜的環境比自己去思考,心靈放鬆。這樣才有能量去迎接將來的挑戰。大家認同嗎?

 

坐咗半小時左右,有位著住靚靚和服的日本婆婆過嚟同我寒暄一番。總是開口說我日文好…..攪到我幾唔好意思。婆婆厡來有去過台灣,但無去過香港。佢都話有機會都想去香港睇睇,當然我都十分樂意介紹香港景點俾佢,同埋叫佢嚟香港可以搵我。盡番香港人好客之道!

靜靜的思考發掘出多一點新穎的景點及好玩的地方俾大家。

 

This entry was posted in 其他, 日本, 藝術文化, 觀光, 賞花 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 『二の丸茶室』
  1. chrisbobo78 says:

    係唔係好近掛川城架? 我地都想去坐下飲番杯地道抺茶呀!

    謝謝! :)

  2. chrisbobo78 says:

    好PEACEFUL的感覺! 好想去坐一下。香港而家咁亂下,希望可以搵到出路。

    個庭園好靚 我都認為和菓子同抹茶係絕配呀!

    :)

  3. 補充資料:

    『二の丸茶室』係在掛川城隔離! 挺美的一個小庭園

    TRAVEL PLAN AHEAD
    匠心の旅

Comments are closed.