筑波山ホテル(筑波山京成ホテル) 治癒之旅

筑波山ホテル(筑波山京成ホテル)

好多客人看完之前的POST都急不及待問係筑波山可以住邊呀?其實都有頗多選擇的!

筑波山其實由兩個主要山峰為主!

一個係女体山另一個係男体山

比較近梅林的就係男体山,但我今次介紹的旅館就位於女体山。

點解會選擇呢間旅館呢?

因為較為安靜好適合香港人渡假! 房間更可以望到東京美景!

房間:

以日本TATAMI為主,簡單而舒服。可以一覽東京夜境!

溫泉:
又名”天空の湯”|可以看到日出及日落! 晚上星星滿佈

泉温水係27.2℃、好岩一家大細去浸! 又唔怕太熱,小朋友唔習慣!
泉質係鹼性単純温泉,適合応有神経痛、筋肉痛、PH値係は10.18|又有“美肌溫泉”之稱 (大人気。)

食物:

包早晚餐的PACKAGE,晚餐有一杯餐前梅酒。傳統的日本會席料理,也挺好食的! 早餐是日本式早餐,可以自助添食當地牛奶/果汁及咖啡或荼!

交通:

つくば駅到轉乘筑波山SHUTTLE BUS(50分)(終点站下車)

其實大家當然可選擇男体山那邊住! 也比較方便去梅林!

但如果自己又鍾意行下山! 由女山体行去男体山其實都係2個多小時到! 沿途風景其實都幾靚!

旅館資料可以自己CLICK 入去睇睇:

http://tsukubasan-keiseihotel.co.jp/

其實我介紹得又點會唔好! 哈哈!

大家不妨SHARE給”哈日朋友”!

想玩得更刁鑽及特別的話,可以考慮搵我地計劃行程!

匠心の旅 Travel Plan Ahead  

This entry was posted in 住宿, 其他, 日本, 自駕遊, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.