日本水戸の梅 [冬梅篇] 梅まつりへ (從沒有香港傳媒報告過)

日本水戸の梅 [冬梅篇] 梅まつりへ 
〖3月9日 日本水戸梅花行〗

宋朝詩人一首詠梅詩,我覺得好適合呢個浪漫意境。就俾我抛抛書包吧!

《雪梅》
梅雪爭春未肯降,騷人擱筆費評章。
梅須遜雪三分白,雪卻輸梅一段香。

 

其實除了日本櫻花外,梅花也是不錯的選擇!

二/三月梅,三/四月櫻! 下次其實唔一定迫 爆晒4月去日本睇櫻花的。梅花的品種,那種獨特香味,其實也不比櫻花遜色的。

大家成日問東京附近還有什麼好玩的地方?? 其實大把好玩既地方。不過只係睇下你識唔識去搵去玩而已!
今次介紹一個比較冷門但我自己頗為喜歡的地方[水戶]。水戶市位於東京市略為東北。東京坐火車1.5個小時左右便到,水戶市其實也有其獨特的美景,玩得深度一點及有興趣的朋友,不妨自己去發掘及深入了解一下這個地方。

今次所介紹的地方就係水戶的【偕樂園】(超過100種梅花, 近3000棵)!
每年3月左右都會有[梅まつり} 梅花節! (大家可能要等下年啦!)因為今年就係3月9日剛舉行。場面十分熱鬧! 我相信無太多香港人去睇過夜梅。(玩得比較深度的也可能只睇過夜櫻,對嗎?)

唔再多講,係相片中,相信大家可以感受到冬梅日夜的英姿!

住宿:
大家可以住係水戶駅附近的酒店

交通:
成田機場有直達水戶的高速巴士,大概需要2個小時。
如果係東京先玩幾日再出發的朋友,可以由上野駅坐特急火車到上戶駅, 大概需要1.5小時。
只有梅花開花的季節, 才會停偕樂園駅(水戶駅之後)的! 其他日子就要在水戶駅再轉乘其他交通工具
偕樂園駅 臨時開通日期(2月20日~3月31日)

食好D:
水戶駅附近大把好吃的! 自己去尋下寶吧! 包你喜歡! (喜歡梅酒的就一定唔好錯過!!)
我自己就鍾意納豆(好出名架..哈哈)

天氣:
3月份至4月份大概係3 至10度左右、出外時多穿一件厚外衣便行。

有朋友同客人問,點解我識咁多好玩又特別的地方? 因為我真係住過日本一段長時間同埋每次介紹一個地方都做足功課囉!! (唔係左抄抄右抄抄!!)

我相信用心的計劃,大家一定係會感受得到的。

希望大家繼續支持! 想玩得特別少少就搵我幫忙計劃一下日本行程吧!

大家不妨分享”SHARE”給朋友,下次去日本東京SHOPPING 之餘又多一個好選擇!

想緊貼最新情報就去”LIKE” 同”FOLLOW”我的FB PAGE

匠心の旅 Travel Plan Ahead

This entry was posted in 其他, 日本, 觀光, 賞花 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 日本水戸の梅 [冬梅篇] 梅まつりへ (從沒有香港傳媒報告過)
  1. Plum trees are as pretty as Sakura trees!

    Next time, when I plan to go to Japan in Feb or Mar, I can also enjoy the nice flowers as well..

    • Yeah…Plum trees are also charming as Sakura in Japan!

      So, if you dont want to be too packed in the Sakura season like Apr or you wanna something new, Plum festival in Japan may be your another good choice!

      :)

  2. Superb…how come you could find such nice place.. I also like plum so much esp for its pleasure and unique smell!

    I just know Sakura is famous in Japan and never know plum is also another best choice!

    Thank you for your information!

    Love your post so much!!

Comments are closed.