Welcome to Grand Chariot 淡路島 **住** 特別版

  <Welcome to Grand Chariot>> 淡路島 <<>>♥♥

睇咗呢兩日介紹的SCUOLA 餐廳及NIJIGEN NO MORI 主題槳園未呀? 如果仲未可以入番去我我FB PAGE到睇番晒喎!

https://www.facebook.com/travelplanahead/

 

今日想介紹一間媲美五星級酒店 (有沒有聽過星野集團其下的酒店?? 我覺得它還比這集團的還優雅細緻) 它係位於淡路島在NIJIGEN NO MORI 二次元森林裡面的一間新建的酒店,剛剛在5月底才正式開張。酒店設計以空間感為主 獨立屋設計 以風|空|森|星的元素分為四大區總共21間獨立屋,設計師係由意大利請回來的,聽講好有名氣的。因為他希望融合本地天然材料去設計呢間酒店,所以最後全酒店採用了檜木 (ヒノキ)來建造的。其實大家都知道檜木的香味可以令人放鬆, 設計師係別出心裁的,他採用自然香薰令到入住的客人更能享受酒店內純天然的感覺。

咁有無特別呢??

 

<<看星星>

因為每間獨立屋都有自己的獨立露台的 ,一望無際的天空夜景盡在眼簾。因為酒店座落在東經135度,可以看到北斗七星!!

<<檜木浴室>>

成個浴室都係用檜木而造的。 最特別連個浴缸也是一樣呀,當你開著熱水沖涼時D 蒸氣會令檜木的香氣一齊咁飄散出來,令你成個人放鬆之餘,再配合佢地採用天然成分的枇杷淋浴系列。正到你係唔想係個浴室到出嚟喎。

 

<<餐飲>>

a)    DINNER

晚餐係淡路島BEEF YAKISUKI COURSE

個蕃茄MISO 湯出奇咁夾呀!  好飲指數為”5”

咁呢個YAKISUKI 點食

我教大家啦首先佢會幫我地打咗隻日本雞蛋落隻碗到。再放高湯 把燒好的淡路島牛肉(最高級架)及當日最新鮮捕獲的鮮魚一齊放入去。重點係要將一大一大湯匙的淡路島的海膽放入去嘩個鮮味真係天下無敵呀!!

我呢D VIP當然有人SERVE 我啦!

 

 

b)    BREAKFAST

早餐就係傳統的特色早餐了。 早飯係用木炭早上一早煲的。木香味還在呀! 睇個賣相就知好食啦!

 

c)    DRINK

有一個露天BAR星空之BAR 135” 可以一邊飲幾杯一邊看星星,人生一大樂事也。

 

 

我覺得一生人總要去一次才行,好適合結婚周年慶祝 (我地去前一晚就有一對夫婦包場慶祝10週年了..SO ROMANTIC) HONEYMOON|生日慶祝|求婚都係一流架。當然一家大細去玩完一日小新大冒險後可以輕輕鬆鬆住一晚。

 

好好計劃一下下一個旅程 , 好好享受人生吧!

 

如果有興趣,隨時找我作日本旅劃吧!

 

 

 

TRAVEL PLAN AHEAD

https://www.facebook.com/travelplanahead/

This entry was posted in 外遊美食, 日式菜, 日本, 觀光 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.