ALL ABOUT TIMING 時間的捕捉

<<ALL ABOUT TIMING >> 時間的捕捉

有人問去睇馬騮浸溫泉自己都識去啦,點解要搵旅劃人去計劃開旅程?

其實好簡單”ALL ABOUT TIMING” 就喺所謂最好時機! 當然你可以一年四季都去到呢個溫泉地方,自由行或跟團都會有介紹呢個地方,自己去也不太困難。但重點喺你未必每個季節去都睇到馬騮浸溫泉。夏天及秋天想看到的機會比較微,天氣熱人都唔太想去浸啦! 你估馬騮仔真係傻的嗎? 所以如果朋友問我意見的話,我都幾肯定不會給他們安排。講咗咁耐 咁幾時去睇先係好時機呢? 當然喺下雪中的時候是最無敵啦! 大家可以想像,在毛毛雪花中溫泉四周都積滿了白而軟軟的積雪 (我成日都同朋友講日本雪真係可以即刻用嚟做刨冰),馬騮們三五成群喺溫泉中享受熱騰騰的熱水浴,他們紅紅的臉頰上反映了”SO ENJOYABLE” 的樣子。真係好想跳埋落去一齊享受! 這樣先會真真正正感受到呢個景點的特色。

再舉多一個好例子 去日本看“桜”花,朋友都成日問我點樣可以捕捉到全满的櫻花呢? 講真真係好睇天時地利人和。點解咁講呢,天氣暖或冷也大大影響到開花時間,花開花落不足兩周。但最重要都係風勢,呢樣嘢真係高深莫測,我以前試過今日去看時還是全滿满的粉紅色櫻花,還馬上力推給所有朋友來看看,誰知第二朝經過時大部分的櫻花都已經落在地上,你可以大概想像到當時成地都是粉紅色的SAKURA….咁其實我覺得都幾靚吓, 但朋友就比較失望了。全要多謝昨晚的季侯風 把它們打得七零八落。真沒辦法!


所以有時搵旅劃人去計劃時,呢種問題就可以盡量避免! 因為他們能夠安排最好最貼身的匠心行!


(P.S) 如果人仲多過馬騮,還要去嗎?

 

This entry was posted in 其他, 外遊美食, 日本, 觀光 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.