德國聖誕倒數日曆

Advent calendar 降臨節日曆或聖誕倒數日暦,是用來倒數計算聖誕節來臨的日子用的日曆。日曆自將臨期的第一主日開始計算,即自1130日最近的星期日起倒計時,直至聖誕節。現代降臨節日曆為了簡便,則通常從121日開始計算。日曆多以紙盒製成,上面有24個分隔開的小格子或小口袋對應着24天。每日可以開啟一個小門從格子取出裏面的禮物。傳統禮物為《聖經》的章節或引文,現代禮物則主要為巧克力、聖誕餅乾或糖果,也會有蠟燭等小玩具。日曆可以用不同的主題裝飾,不過主要與冬季和聖誕節相關。這一習俗起源於19世紀德國的路德宗,不過也慢慢傳播至其他基督教派系

(From Wikipedia)

香港好多護膚品牌都有出聖誕日曆,平既有朱古力,如Lindt, M&S, 中價護膚品牌有L’occitane, Body Shop, Lancome, 幾百蚊就有,貴既幾千蚊一個既有Dior, La Mer, Giorgio Armani等。聖誕倒數日曆(Adventskalender)源自德國,喺德國幾乎所有化妝品同護膚品牌都會出,貨品總價值可超過日曆價格的兩倍,但通常唔係樣樣都用得着,但係每日開一格真係有好多驚喜,收到禮物係好開心!自己比較喜歡Dr. Hauschka, €49, 有面膜、面霜、潔淨、身體修護、沐浴,沐浴用品只是一款,所以大部分都好啱用!但因advent calendar 喺係121日開始,所以好多受歡迎既產品都會賣完,因十月便開賣。冇咁受歡迎的,要買過幾日後可能會特價添!

This entry was posted in 德國. Bookmark the permalink.