[旺角] DOUX ‧ 夢幻甜品系列:紅菜頭士多啤梨雪糕,睇得又食得!

已經第四次來了,好喜歡這裡的環境和甜品,環境寧靜之餘,又有落地大玻璃望到外面,整個感覺就是非常放鬆!雖然知道餐廳出名「藝術甜品畫」,不過到而家都未曾試過,每次黎都比他們其他的甜品款式吸引,就好似今次又試左兩款賣相好精美的甜品!

原文網址: http://connie-hk.com/doux-2/

首訪文章: [旺角] Doux ‧ 沈醉於精緻的藝術甜品 | 鹹食甜食都有驚喜啊!

今次再訪係知道餐廳推出了新甜品,按捺不住又要來潮聖一下!再說其實上一次來已經知道他們推出了晚市套餐,晚餐後又可以食埋甜品。而且他們的豬鞍做得不錯啊,絕對可一試!

Fruit Tea Latte $25
上次黎比吸虹管果茶吸引住,今次終於黎可以試下!Latte的賣相感覺好Lady,面頭用試少許紫色花瓣作裝飾,簡單而優雅的賣相,好美!一上桌已聞到陣陣果香味,這味道小妹覺得偏向似提子味,飲落不過甜,和奶味的比例配合得宜,質感幼滑,喜歡!

Baby Beetroot $98
-Strawberry Beetroot Ice cream
-Molecular Rose Wine Granita
-White Balsamic Pearls
一見到這甜品的賣相就要定了,顏色鮮豔的玫紅色立方,底下鋪了帶有玫瑰酒味道的乾冰 (注意乾冰待煙散去才應食用)。

立邊其實是紅菜頭和士多啤梨製成的雪糕,入口先來一股酸甜的士多啤梨果香,後續是微微的紅菜頭青澀的味道,想不到這配搭又頗夾,而且雪糕不易溶!一路吃到中間想不到內藏士多啤梨果醬和白朱古力忌廉,多層豐富的味道,每一啖都充滿驚喜,小妹超愛這道不甜不膩又解暑的甜品!

Caramel Banana $78
-Deep Fried Banana Chocolate Ball
-Honey Combo Ice cream
-Vanilla Anglaise
又係賣相超美的另一款甜品,一上檯時店員會先噴上食用酒精,再用火槍噴一噴藍色糖膠的位置,食落口感脆脆的,望落好似一塊藍色玻璃般,好美!

炸香蕉朱古力球配蜜糖雪糕,還有士多啤梨片、Oreo碎和小塊的朱古力蛋糕作點綴。朱古力球外層有炸過,所以咬落脆脆的,口感特別,食落有濃濃蕉香,配上不甜膩的朱古力很不錯啊。喜歡可蘸上底下的雲呢拿汁,同樣好食!
DOUX | Facebook
地址: 旺角彌敦道726號18樓全層
(港鐵旺角站 B1 出口, 步行約2分鐘)
電話: 2808 2520
營業時間: 星期一至日: 12:00-00:00

This entry was posted in 九龍, 情侶約會, 特色餐廳, 甜品/飲品, 生日派對, 知己聚會 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.