[上環] Oldish ‧ 二訪一嚐冬蔭公意粉和飛碟形漢堡!


Oldish
地址: 上環東街53號地舖
(港鐵上環站 A2 出口, 步行約8分鐘)
電話: 2697 3313
營業時間: 星期一至六: 12:00-22:00 星期日: 10:00-18:00
仲記得這天陰晴不定,突然又會落起大雨來,好彩去到上環一點雨都無,之後便慢慢走上那條滿斜的街道,二訪了這間滿喜歡的Oldish。仲記得首訪時望到開飯網的評語都是一般,但去過後又覺得不錯啊。知道餐廳原來有喇沙和冬蔭公味的意粉,兩款味道都好想試,便造就了這次再訪。

(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 

由於是平日的六點多,未到晚飯時間人流不多便可以讓小妹慢慢拍照和周圍看看。
.
餐廳在每張檯上都放了不同款式的碟子讓客人使用,不同圖案的碟子挑一個自己喜歡的,拍照一流。
.


餐牌

.

Lemmy Lemonade & Karma Cola 各$48
夏日炎炎先點來了有機可樂和檸檬汁各一,樽子上都印了生鬼活潑的卡通。檸檬汁飲落酸酸微微的,不會太甜,飲後暑氣全消。
.

Thai Tom Yum Cream Sauce with Shrimp Spaghetti $168
二訪這裡,知道佢地有新派味道的喇沙同冬蔭公味意粉,兩款聽聞都有不錯評價!
.
最後揀左後者,意粉好creamy掛滿晒汁,入口有陣陣冬蔭公味,唔辣,椰香味較重!不過都已經好岩小妹口味,冬蔭公味可再重少少就仲正!另外入面仲有野蘑同六隻去殼海,隻隻都好爽彈,真的不錯啊!
.

Four Cheese Beef Burger $178
(Jack Cheese, Orange Cheddar, Swiss Cheese, Crispy Parmesan Cracker served with Thick-cut French Fries & Mixed Salad)
首訪黎食過炸車打芝士漢堡覺得好特別,今次見佢新出左四重芝士漢堡,其中一款仲要係小妹食芝士麵包至愛食邊位突出黎的Crispy Parmesan Cracker!咁特別梗係要黎試下。
.
漢堡的賣相好得意,Crispy Parmesan令到漢堡呈飛碟的外形,一向食芝士麵包麵至鍾意食佢突晒出黎既Crispy,愛其夠薄脆又夠鹹香!
.
麵包咬落帶微脆,味道甜甜的,約五成熟的和牛漢堡配上三款濃郁半溶的芝士,芝味明顯;和牛雖不會太乾身,但肉味一般。不過有數款芝士的加持後味道是不錯的,喜愛芝士的我們是滿足的。
.
Oldish Tiramisu $68
(Italian semi-frozen mousse cake topped with double shots of hot espresso)
終於食到呢款水泡形的Tiramisu啦!
.
食落好有冰感啊,裡頭足料的Mascarpone Cheese,仲比左杯espresso你加落去!咖啡味濃郁又香,比平時食開的Tiramisu的咖啡香重得多,特別又好食!食晒個蛋糕仲可以飲埋餘下的espresso,夠晒滿足!
This entry was posted in 情侶約會, 特色餐廳, 甜品/飲品, 知己聚會, 美國菜, 香港 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.