[銅鑼灣] Sodam Chicken ‧ 又黎炸雞之夜 | 菊花蜜與炸雞,原來都可以好夾


韓風炸雞熱潮係香港仲係十分大熱,數數手指,由韓國引入黎香港既韓國炸雞店就黎十隻手指都數唔晒,愈開愈多,就黎更有一間係你左近。姐係係證明左其實香港人都幾鍾意食炸雞,包括小妹 (當然有唔才少後生仔女都係為左喜愛的韓星代言人而幫襯啦)!
原文: http://concon2016.blogspot.hk/2016/03/sodam-chicken.html#more

(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 
今次黎到係銅鑼灣一間新開不久的樓上炸雞店,據聞都係從韓國引入經營權的,入到去座位間頗闊落,簡潔的裝潢,雖然播住韓國歌MV卻又不會感太嘈吵。
.

翻開餐牌,主打炸雞和焗雞,也有數款小食和部隊鍋供應。對於炸雞小妹係比較愛好韓國甜辣醬的味道,所以通常都會揀呢款口味的炸雞。不過從網上睇到不少IGers推介了這款蜜糖芥末香蔥炸雞,最後決定要試下,還有影相必點的菊花蜜特飲。
.
菊花蜜特飲 $58
一邊食炸雞,梗係要叫返杯飲品黎個雙重享受,向來一路以為食炸雞要配汽水或啤酒先夾,但原來配呢杯菊花特飲都好夾架!呢杯菊花蜜賣相好美輪美奐呢,真係岩晒用黎呃like用 XD~ 味道係梳打味既菊花茶,幾解渴,如果冰塊可以少d就好,因為到後期開始溝淡左陣味。
.

Apple Cider Beer Bomb $78
食炸雞最夾就係配啤酒,他叫左呢個Beer Bomb,問問店員係咩黎,原來會另外比杯清酒你倒落啤酒度一齊飲,不過佢就話同未加之前差唔多,係感覺上幾特別咁話。
.

紫菜卷芝士波波拼盤 $88
拼盤有紫菜卷、黑椒薯條同芝士波,小妹至愛紫菜卷,餡料係粉絲,質感帶點彈牙又香口,好食!而薯條入口好重黑椒味,加埋芝士波送酒小食一流!
.

蜜糖芥末香蔥炸雞 $188
一碟約有12件雞,部位有雞全翼、雞脾同埋雞胸。外皮炸得夠香脆,肉質食落除左雞胸位外其他都頗嫩滑多汁的。而且蜜糖芥末醬汁幾好食,芥末味唔會太強烈搶晒味同嗆喉,仲有陣陣甜甜的蜜糖味,好食啊。
.
.
.
Sodam Chicken
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓
(港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約1分鐘)
電話: 2728 0200
營業時間:
星期日至四: 12:00-23:30
星期五及六: 12:00-00:00
最後落單時間: 星期日至四:22:30, 星期五及六:23:00
This entry was posted in 情侶約會, 特色餐廳, 生日派對, 知己聚會, 韓國菜, 香港 and tagged , . Bookmark the permalink.