[旺角] Coffee Jobs ‧ 轉角位的水滴咖啡店 | 咖啡外還有超人氣的芝士撻和紫薯撻呢!


旺角可算係一個美食匯聚既地方,想食什麼便有什麼好,就想好好嘆杯咖啡,都有不少選擇。與他走進這間近廣華醫院的轉角咖啡店,樓底高,坐位不會太迫,還配上光猛的落地玻璃,喜歡的更可選擇坐在高身椅上自成一角,望著街景何其寫意呢!

(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 

店子的外觀感覺型格,以藍色水滴圖案作為店子Logo,相當易認。裡頭的裝潢簡約,沒有過多的裝飾,?人感覺舒服。但由於店內客人不少,所以都不便周圍影相,有點可惜。

(其實係香港想搵間少人既餐廳係好難,所以都不便周圍影,每次去到裝潢靚既餐廳無得盡情影相,有時仲要比人白眼,可惜之餘仲覺得無奈。)

.
近收銀處旁的坐位上那盞吊燈感覺很美呢!
.

餐牌上與一般Cafe一樣以輕食為主,有全日早餐、意粉、甜品、湯和咖啡等,算係多選擇,包括好評如潮的芝士撻。
.
花生咖啡 $54
試過去其他店子飲花生咖啡,都只在上面放了花生碎,當然不是小妹想要的味道。而這裡的係真的將花生同咖啡混合了,飲落順滑的咖啡中帶有陣陣突出的花生香,感覺特別,可以一試。
.

棉花糖咖啡 $54
這咖啡上面放了數粒不同顏色的棉花糖,帶點可愛感。而且這裡的咖啡係偏向較苦路線,加埋上面的棉花糖後中和返咖啡的苦味,感覺剛剛好。
.

芝士流心炸雞手指 $68
初時以為係普通炸雞肉條,咬落去原來中間係半溶芝士呢!呢個組合其實可以叫做無得輸,而且炸粉頗薄,食落惹味,不過凍左既話就會失色,所以要襯熱食啊。
.
黑松露蘑菇飯 $98
入面加了好多蘑菇片,菇的味道突明顯,反而黑松露的味道相對較薄弱,而且飯質腍左少少,還有收汁不夠,整個飯的的口感較濕。
.
三重芝士漢堡 $138
漢包的材料有離不開的蕃茄片、生菜、青瓜片等;裡頭仲夾左塊近2cm厚的牛肉漢堡和大量芝士醬,身為芝迷的小妹,真係睇到好心動。
.
不過食落牛味和芝士味無想像中重,話明三重芝士,芝士味卻不太濃郁,令小妹有點失望;牛肉食落尚算鬆化多汁,就係牛味夠明顯,整體味道屬一般。
.

忌廉芝士撻 $28 及紫薯芝士撻 $28
其實叫芝士酥會比較週合,兩者既味道都頗出色,芝士撻有流心又好香。紫薯撻食落好重蕃薯味,有時仲會咬到粒粒蕃薯粒,酥皮夠酥脆又有好香牛油味,好食啊。
.
.
Coffee Jobs
地址: 旺角廣華街3號百利達廣場地下3號舖
(港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約7分鐘)
電話: 9655 3519 / 5411 9693
營業時間:
星期一至五: 11:00-00:00
星期六及日: 09:00-00:00
This entry was posted in 九龍, 情侶約會, 特色餐廳, 知己聚會 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.