[屯門] 銅貓咖啡 ‧ 價錢便宜,但個杯胚芽綠茶真係好難飲…


小妹一向很怕咖啡的苦味,所以去cafe多數會叫拿鐵,牛奶的比例佔大多數,但又會有陣陣咖啡香,較容易入口呢。剛好同事告知屯門市廣場既銅貓咖啡味道唔錯,銅貓更係Pokka Cafe既另一條支線呢,所以呢日食完元氣後,隔離就係銅貓,點可以不試呢!

時間接近九點,店內只有一檯客人,這樣我們便可以坐得鬆動少少。客人需自行到收銀處落單,其後店員會把食物送上來。

.

咖啡店內有多款咖啡供應,特別味道的凍咖啡款式亦有,另也有意粉提供。
.

蛋糕櫃內尚餘滿多款蛋糕選擇,與咖啡可以配成套餐,感覺滿化算的。
.
熱胚芽綠茶 (單點$33,套餐$53)
一向喜歡飲綠茶拿鐵,問過店員有一款類似既就係呢杯胚芽綠茶,諗住味道都唔差就叫黎試試。綠茶用上白底花圖案既杯子盛著,感覺好有自己係屋企沖製既感覺。面頭放上一堆胚芽粉,讓我聯想起胚芽好立克,但裡頭就係變左淡綠色既牛奶綠茶。
.
先飲一啖,綠茶味道真係淡得可憐,可以叫做無綠茶味,飲落去就似飲緊熱牛奶,但係味道淡既牛奶。如果呢杯叫做牛奶都算喇 (雖然味淡),但係叫佢做綠茶既飲品真係好鬼難飲,超失望。
.
咸焦糖拖肥日式芝士卷 (單點$32,套餐$53)
這卷蛋的芝士味是滿濃郁,海綿蛋糕頗軟屬,加上面頭一層啡色的咸焦糖,味道提升了,不錯。
.
雲呢拿馬卡龍 $9
咬落尚算鬆化,不過雲呢拿味同樣較淡,小妹只食得出一陣甜味。
.
.
銅貓咖啡
地址: 屯門屯隆街3號屯門市廣場1期1樓售物亭C號舖
(港鐵屯門站 B 出口)
電話: 2887 0289
營業時間: 星期一至日:10:30-22:30
================================
(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 
This entry was posted in 新界, 甜品/飲品 and tagged , , . Bookmark the permalink.