[上環] 廣隆行 ‧ 秋「膏」氣爽,大閘蟹季又黎嚕


適逢已經踏入十月,天氣仲係照樣炎熱,行多陣都仲係流晒汗個隻。但都無阻大閘蟹季開鑼,呢個月份又係開始食大閘蟹既時候喇。

上兩星期,和他已經睇緊有邊間餐廳做緊大閘蟹宴,但原來仲未推出! 諗諗下自己蒸都唔難呀,友人推介下就去左上環既「廣隆行」度買蟹。
.
由上環A2出口一路向右直行,見到紅噹噹既大招牌就到了。先看看廣隆行既來頭,原來店子已經營三十多年,係售賣大閘蟹既老字號,有自家的養殖場和專屬採購員,出品全係太湖大閘蟹; 更厲害既係得到全港唯一正版正貨商標的大閘蟹專門店,更得到香港食環處檢驗為合格食品,咁就食得安心又放心喇。更重要係因有自家養殖場,所以價格方面就不會受外界影響 (據聞今年大蟹少,所以價錢較高),咁就食到又平又靚既大閘蟹喇。
.

門面放住兩個放滿大閘蟹既凍櫃,價錢由$2xx-$3xx/斤不等。今次我地選購左$240/斤既大閘蟹,兩雄兩雌,共4隻,每隻約有4-5兩重,拎上手仲係眼仔碌碌腳郁郁,感覺新鮮。
.

購買仲會附送一枝蟹醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑茶一份,不過食大閘蟹既必備用具就要自行購買嚕。
.

由於我地唔係即日食,所以會建議將蟹放在雪櫃下格,如可以既話請鋪上一條濕毛巾,以免出風口會將蟹吹乾。(記住已死的大閘蟹不能食用啊! ) 後來隔左兩日先蒸黎食,大閘蟹都仲好生猛。
.
清洗時不用把水草解開,用牙刷刷乾淨蟹身;將蟹肚向上,每隻蟹上放片紫蘇葉,待水煮沸後,開始蒸約20分鐘便可以享用了。
.

煮好後,已見到蟹變成金黃色。有兩隻更加爆膏,不過個兩隻都係雄蟹,讓小妹非常期待。
.
雄蟹蟹肚身尖長形,雌蟹肚身屬圓大形; 另外雄蟹蟹腳有毛,而雌蟹係無的;據說由於雄蟹味道比較濃,所以先由雌蟹開始食。
.

雌蟹打開蟹蓋後,蟹膏望落未算好多,金黃色既蟹膏食落頗甘香,味道卻未算濃,而蟹肉肉質鮮甜。
.

不過對比下還是雄蟹蟹膏的味道較濃郁和明顯,蟹膏甘香四溢,而且較飽滿,食得很滋味呢。
.
.
廣隆行
地址: 上環永樂街119 號地下
(港鐵上環站 A2 出口, 步行約2分鐘)
電話: 2851 6821
營業時間: 星期一至日: 09:00-21:00

================================
(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 
This entry was posted in 時令, 香港 and tagged , , . Bookmark the permalink.