[佐敦] Studio Caffeine ‧ 寧靜舒適的精品咖啡店,熊仔拉花很可愛呢!


喜歡搵間咖啡店靜靜的嘆杯咖啡,再來點輕食已經超滿足,想想下好似好耐未試過了。

放工後,與他來到佐敦的廟街附近,估唔到呢度竟然有間咖啡店,位置有點隱閉,但其實大大的霓虹燈牌非常亮眼。
.

咖啡店內的環境佈置大都以木紋為主,有不少小物作裝飾,牆上又掛大幅畫上圖案的板子,可以讓人不停拍照。而且可能由於位置所限,人流唔算多,靜靜的,坐得比較舒服。
.

店子所賣的係精品咖啡,種類唔少,仲有女孩子們至愛既可愛拉花! (而且店子仲有咖啡班可以報讀呢!)
.

鹹食以輕食為主,提供全日早餐、貝果、意粉、沙律和麵包等;當然仲有蛋糕,今日見到蛋糕櫃內有供應檸檬撻同紅蘿蔔蛋糕,價錢都係$3x/件,唔貴。
.

綠茶鮮奶咖啡 $42
平時去開cafe,叫親既綠茶咖啡,大都以牛奶同綠茶粉沖泡居多,不過呢度係有落咖啡的, 一改以往綠茶咖啡係無落咖啡既見解。咖啡顏色不像平時既綠茶鮮奶呈綠悠悠既淺綠色,加左咖啡後顏色略為深一點。
.
落單時,小妹話希望要有熊仔拉花,送上黎時真的有咧,很可愛,公仔圖案夠清晰。而且仲用小木盤盛著,看到心情立即好起黎!
.
拿鐵飲起黎細滑綿綿,帶有濃郁甘澀的咖啡味,仲有陣陣抹茶香,不錯啊。
.

他的榛子鮮奶咖啡 $36,拉了個頗美的天鵝圖案。
.

超級全日早餐 $88
呢份全日早餐真係好豐富,款式同份量都多,相信一個女仔食晒會好飽。裡頭有炒蛋、珍寶腸、兩片煙肉、大啡菇、芝士片、香草薯蓉、烤蕃茄、士多啤梨、法包兩片同茄汁豆。
.
食物質素都唔錯,煙肉咬落脆身的,很香口。炒蛋炒得頗滑,還有咬落多汁的大啡菇,早餐仲包埋少有的芝士片。唯一缺點係整份早餐都唔夠熱,呢方面需注意一下。
.
.
Studio Caffeine
地址: 佐敦廟街284號地下
(港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約3分鐘)
電話: 2793 3480
營業時間:
星期一至五: 08:00-22:00
星期六至日: 10:00-22:00

================================
(喜歡的,請按讚支持,是給我很大的鼓勵啊 
This entry was posted in 九龍, 其他, 情侶約會, 特色餐廳, 甜品/飲品, 知己聚會 and tagged , , , . Bookmark the permalink.