巴西柔術。小薯日記

巴西柔術BJJ到底係咩?

相信好多人聽完個名都唔會知係咩:)

大部分人都會覺得 哦~咁就係 係地下碌黎碌去個D囉

而我多數朋友聽完之後 都不外乎有下列呢3種反應:)

 

朋友A: 係咪柔道D frd?

Source: Daily co. jp

 

朋友B: 我知!Capoeira巴西戰舞,跳黎跳去個隻?

Source: Apple Daily

 

朋友C: 係咪導火線入面飛黎飛去 好型個個armbar

Source: Flash Point

*其實3種都無錯*

事源巴西柔術既前身係日本既柔術 當中包含柔道

後來經前田光世傳授比巴西既格雷西家旅(Gracie Family), 一路將其發揚光大,逐步形成了新既格鬥系統——巴西柔術。

佢主要係透過係地面上既控制,透過關節技、絞技等進行降服。而佢最最最吸引我既地方係可以 以 弱 勝 強,無論你幾大份 幾大力都好 透過槓桿原理同合適的技巧都可以同高大強壯的對手對抗,不論男女體重都可以做到。 當然前提係要有良好既技術啦,抱住ff既心態去學我都幾相信唔洗幾堂,你就會經歷到思想既洗禮lol

而點解近年多左人知道巴西柔術係咩,好大程度係MMA綜合格鬥既興起,例如我地近年見到既「激戰」,「G-1格鬥會」以及「導火線」等電影同節目。 令大眾開始對巴西柔術有丁丁丁丁丁~點兒印象T-T。 起碼知道係係地下扭黎扭去,老納已經心感安慰 嗚啊!

不過話時話~時至今日,我屋企人都係唔知我玩梗既巴西柔術係咩。-_-淨係覺得我係一個鐘意打交既野孩子。

多數人都會有個錯誤既諗法

就係巴西柔術唔夠全面,淨係係地下碌黎碌去

實戰個陣 未落到地就比人打死啦~

 

其實呢個諗法 係 錯 的

事關我地比賽都會好似上圖咁係由企起身開始打

當中都會涉及摔技,倒如包括柔道同摔跤等技巧

只不過係比較著重寢技而己

 

最後附上有關練習巴西柔術女子如何利用所學既技巧保護自己

https://www.youtube.com/watch?v=JPA6nJEq6aQ&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=KRtm53_SXvI

This entry was posted in 消閒, 興趣, 運動 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 巴西柔術。小薯日記

Comments are closed.