(超簡單) 香港人深圳開銀行戶口 + 支付寶教學 (更新:2018年11月24)

現在回深圳次數多了, 自自然覺得大陸現在真的比香港進步得多! 現在北上真的不像香港, 已經不需再把銀包拿出來
『香港人… …再攞出黎既就快比人笑嫁喇!!!』
因為有次上去真的試過在某某飲品店是謝絕現金付款, 國內人現今已是一機在手, 全國通行
『真係方便到冇朋友』所以把心一橫, 今趟一早就上到深圳, 就是為了 – 【 開 戶 口 】

*只要成功係國內開戶, 就可以連接到中國微信(可以使用微信), 亦可以使用到支付寶, 所以真的很方便!

北上前記得準備好以下資料 & 文件:
1)回鄉證
2)香港身份證
3)有實名認證大陸手機號碼 (需要要收到大陸SMS的, 深圳關口就可以買到, 香港買的一卡兩號好似是用唔到的)
4)香港地址證明 (3個月有效期內便可)
5)其他證件: 車牌/香港護照  (我用的是香港護照)
6)開戶要帶最少$3000人民幣現金 
放心, 銀行職員到時也會問清楚有沒有帶齊以上文件~


這次選址了較方便的國貿站, B出口已經看到“中國工商銀行”, 位置很方便, 國貿站這家網上寫星期六日都會開, 但非每一家銀行星期六都會營業, 所以上去之前最好查清楚營業時間


帶齊以上所需文件, 乖乖地行到機前排隊就可以, 到時會有職員協助, 好快可以成功開戶! 開戶後便可以與支付寶link在一起, 但記得要自己到格離櫃員機入回$3000人民幣現金啊!!!!!

*另外提提大家, 開戶需要收取$5人民幣, 另外每年收取$9費用

當日星期六 11:30am到銀行, 不算太多人前面大概只有4個人, 但由排隊到成功開戶都將近1小時, 所以大家要預多點時間開戶!

(國貿站B出口)
工商銀行深圳地址及營業時間:
深圳最方便的工商銀行 – 國貿分行 地址:深东支行 国贸支行 深圳市罗湖区人民南路国贸大厦南侧一楼
營業時間:星期一至五9:00-17:00
星期六日:9:00-16:00

This entry was posted in 中國 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.