星媽孕婦長胎不長肉靠滴雞精

雞精補身聽到多,以往印象雞精味道腥味濃,近年「滴雞精」卻突然一躍成為新興補品,尤其是一班辣媽港台女星如林 心如、大S、鐘嘉欣等皆以滴雞精作產前產後的補身品,更是她們長胎不長肉,生完極速修身的秘密之一,究竟滴雞精為甚 麼如此神效?

御藥堂滴雞精隻味係好奇怪,係好似好假既雞湯味,我飲完再比茄爸飲,佢都唔 想飲,我係唔會想再飲多一包。可能我地一向鍾情濃厚雞湯,呢方面田原香滴雞精優勝!??

滴雞精原本是燜燉去油的燉雞汁,中醫角度形為雞肉性甘偏溫,自古已有補身效用;相傳慈禧太後的皇宮禦用大廚專門 為她創造了一種天然補品-雞煉丹,將整隻雞滴烤煉製。每隻雞隻能煉出一小碗精華,量少但營養高可補身益氣、美容養顏 ,可說是滴雞精的前身。

平時呢我唔鍾意化妝嘅,咁我覺得飲咗滴雞精幾日之後個氣色就好好啦,面色又好好啦,就算唔化妝塊面都會紅卜卜啦,好 似化妝咁樣。滴雞精無油、無脂肪唔會肥,滴雞精功 效都好好:可以滋陰補腎,女仔飲咗之後好好?

以往傳統雞精以熬煮方式製成,會帶出大量雞本身的油脂,所以喝起來會較腥,近年大熱的滴雞精則是以高溫長時間於 無水狀態下熬出雞的精華,再分離油分及過濾雜質而成,所以味道較清甚至帶甘,更易入口。

田原香滴滴雞精香港、台灣 、新加坡均設有門市,深受各地人士歡迎。 相關文章:

雞精富含所有必需的維生素

選用有機飼養的雞

滴雞精 vs 雞精

滴雞精 vs 雞湯

新鮮便利的滴雞精

This entry was posted in 兩性關係. Bookmark the permalink.