見鬼10月 哈囉喂 搵鬼同你玩 @ PMQ+皇室堡

10月尾的周末, 日光日白走到銅鑼灣, 走到上環, 基本上與平日沒有分別, 不過一到黃昏或者入夜, 嗚嘩!!~哈囉喂我愛你, 男鬼女鬼滿街飛. 正呀!!

喪屍都有分男女, 好奇怪為何只有我們倆公婆嗎? 因為阿囝驚到縮了在人群中.

細膽的小朋友, 本來得海盜姐姐與南瓜姐姐兩位, 還可以接受, 當5人鬼軍團出場, 當堂驚得震騰騰.

不過, 只要有糖食, 小朋友就可以變成甚麼也不怕, 而且還會主動走入PMQ二十一間店舖, 不停和各大店主大玩「Trick Or Treat」.

我真的意想不到, 平日害怕接觸陌生人的小朋友, 竟然為了一粒糖, 不停同不認識的大哥哥, 大姐姐講「Trick Or Treat」. 哈哈!!  最後,半小時的戰利品, 他不知多滿意今天的戰續喎.

除了PMQ, 皇室堡一樣可以同鬼玩遊戲, 阿囝很有耐性的等鬼朋友出籠, 最主要原因, 當然是看中放在旁的整籃珍寶珠(右下角).

阿囝的POSE是銀色天堂鳥教的, 阿囝很聽話, 因為他以為與金銀男女合照後就有糖食, 誰知….

到阿囝分別與「胸肌可以猜杖」的大隻鬼與萊莉亞, 及蝙蝠塔羅鬼也合照後, 他終於忍不住問我:「點解同佢哋講Trick Or Treat都唔派糖畀我嘅??」

哈!! 因為可能未能時間吧!! 因為我見他們也沒有拿糖果籃出來派….結果, 我帶了他去吃朱古力雪糕, 以解小朋友的鬱結.

PMQ Trick Or Treat 24.10 – 1.11 (1pm – 8pm)

 

Facebook : https://www.facebook.com/hayakutang
http://dayanlife.blogspot.hk/2014/10/10-pmq.html
This entry was posted in 活動, 消閒, 興趣, 香港 and tagged , , . Bookmark the permalink.