孕期飲食3個重點!微戒口,做個開心孕媽媽

 

YouTube: https://youtu.be/z7Kap6P6xK0


睇住BB健康成長,就係媽媽最大嘅幸福!

眨下眼,Bat Bat就兩歲喇,回想懷孕嘅時候,我都好注重飲食,希望即將成為媽媽嘅我,可以盡力畀到BB最好嘅營養同體格。

唔少孕媽媽都有孕期飲食嘅迷思,到底懷孕有冇咩唔食得?又有冇咩要食呢? 我自己就主張最重要係放鬆心情,唔使太緊張,只需記得我影片中講嘅呢3個重點就夠喇:

1. 切記唔好食生冷野,因為好易有孕期大敵李斯特菌,中咗後果可以好嚴重

2. 咖啡同茶可以飲,但要小心唔好攝取過量咖啡因

3. 盡量避免食深海魚,因為好大機會有重金屬污染

其他飲食嘅嘢,適時放寬吓啦!總之唔使搞到自己咩都唔食得咁慘,保持心情愉快對BB都有好處㗎。

當然營養補充都好重要,記得我第一次產檢嘅時候,我嘅婦產科醫生就同我講,最好每日食DHA補充品,因為要幫助BB腦部發育同視力發展,非常非常重要。我而家餵緊母乳,所以仲食緊佢㗎。

 

DHA點揀好?

至於點揀DHA呢?我嘅小貼士係要細粒啲,否則會食到想嘔㗎!例如美贊臣Enfinitas 媽媽藻油DHA,佢係我見過最細粒嘅,仲有陣天然檸檬清香,唔會好似其他牌子咁有股腥味㖭!


因為DHA係腦部、視網膜同免疫細胞構成嘅重要成份,而且好多研究都證實BB可以通過懷孕中嘅母體,同埋母乳獲取DHA,所以除咗孕媽媽,準備懷孕嘅準媽媽同母乳媽媽都記得每日補充DHA。

因為我每日早上仲有餵緊人奶,所以到而家我仲每日食緊一粒美贊臣Enfinitas 藻油DHA㗎!除咗細粒易吞,味道又清新之外,價錢都好合理,有美國FDA安全認證,加上原產地係加拿大,美贊臣又係大牌子,食嘅時候放心好多,各位媽媽都要識揀呀!

Video裡面我仲介紹咗一款好啱孕媽媽嘅營養下午茶,有齊孕期三種重要營養素,好食又易整,快啲睇吓啦 。

 

==========

如果喜歡我的分享,記得讚好我的Facebook專頁「Mrs Co:Lam 凱林家生活」,更快知道更多更好的有趣資訊。

 

Mrs Co:Lam 凱林家生活

Facebook:www.facebook.com/mrscolam

Instagram:www.instagram.com/mrscolam

Email: hello@mrscolam.com

Website:www.mrscolam.com

This entry was posted in 個人, 其他, 其他, 孕前準備, 家居, 湊仔經, 產前產後, 親子 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.