SPD4459 茶香.情濃(上) – 比利時窩夫配茶味雪糕

#SPD4459

#SPD4459 茶香.情濃(上) – 比利時窩夫配茶味雪糕 #SPD4459

唔知各位讀者係唔係同SPD4459甜品角落的小編 JY一樣,係一位「茶控」呢? 今次SPD4459甜品角落的小編 JY就到左一間文青茶室TEA HUB去品嚐佢地的「比利時窩夫配茶味雪糕」。

#SPD4459 位處深水埗順寧道的TEA HUB係一間定位為「文青路向」的茶室 #SPD4459 (轉載自TEA HUB Facebook Page)

#SPD4459 位處深水埗順寧道的TEA HUB係一間定位為「文青路向」的茶室 #SPD4459 (轉載自TEA HUB Facebook Page)

位處深水埗順寧道的TEA HUB係一間定位為「文青路向」的茶室,食材主要以茶類作為基調,正如其名一樣,是一間專注於品出茶香的餐廳。店內環境舒適,以白色為主調,有種令人感到心境平靜的感覺。另一方面,店內會不時進行展覽,主題定期更換,過去曾主辦過以舊區情懷、自然保育等為主題的活動等,是一間好特別的茶室。

#SPD4459

#SPD4459 店內環境舒適,以白色為主調,有種令人感到心境平靜的感覺 #SPD4459 (轉載自TEA HUB Facebook Page)

上述的安排源於TEA HUB店長一段又一段的小故事,SPD4459甜品角落的小編JY會稍後再寫一篇文章深入介紹。

#SPD4459

#SPD4459「比利時窩夫配茶味雪糕」 #SPD4459

回到今日的主角:「比利時窩夫配茶味雪糕」。這款甜品的主要特色在於TEA HUB自家研製的茶味雪糕,TEA HUB提供了四款口味的雪糕,包括「大紅袍」、「蜜糖茉莉綠茶」、「老樹紅茶」以及「培茶」。

#SPD4459 #甜品角落 #SPD4459甜品角落

今次SPD4459甜品角落的小編就選擇了「大紅袍」和「蜜糖茉莉綠茶」這兩款口味的雪糕去配上暖暖的比利時窩夫。深色個款雪糕係「大紅袍」雪糕,而較淺色的係「蜜糖茉莉綠茶」雪糕。

#SPD4459

#SPD4459「大紅袍」雪糕 #SPD4459

#SPD4459

#SPD4459「蜜糖茉莉綠茶」雪糕 #SPD4459

先說說「大紅袍」雪糕,冇想象中咁濃烈,而是淡淡的清新大紅袍茶香,而且唔會太甜又冇苦澀味,十分易入口,適合大眾口味;至於「蜜糖茉莉綠茶」,是包含了三種層次的味道,首先是甜甜地的蜜糖,之後係淡淡的茉莉清香,最後係先苦澀後回甘的茶香後勁。

#SPD4459

#SPD4459 比利時窩夫方面,脆度與軟度剛剛好 #SPD4459

比利時窩夫方面,脆度與軟度剛剛好,不過畀雪糕浸太耐的話就會變得軟爛,所以這甜品必須一上菜就立即起動品嚐。窩夫配上「大紅袍」雪糕,兩者的味道好平衡,窩夫的香軟與大紅袍的清香,互相配合;至於配上「蜜糖茉莉綠茶」,茶香的後勁可以太強,搶去也窩夫的香味。

#SPD4459 #甜品角落 #SPD4459甜品角落

整體來說,茶味雪糕真的令人感到驚喜,是迎合到大部分香港人的口味,清而香;不過對於我依種由細細個就飲功夫茶大的「茶控」,TEA HUB的茶味雪糕始終未到我渴望品嚐到的濃濃茶香。但老實講,我其實想去食多幾球茶味雪糕,始終茶味雪糕是好難迎合到全部客人的想像,我自己都認為我的茶香要求在香港市場係不合理,做到依個程度的茶味雪糕已經十分難得,係值得大家一試再試。有這種願意花功夫去研製茶味雪糕、茶味菜式的茶室,其實係香港人的一種福氣;要知道TEA HUB所選的係一個非主流的市場,佢地的努力與心機係值得大家去欣賞。

下期故事專題預告:《SPD4459 茶香.情濃(下) -人情濃厚的舊區茶室》

甜品:「比利時窩夫配茶味雪糕(配兩款口味的雪糕)」售價為$68
更多甜品推介:SPD4459 – 自家研製人氣Pancake – 皇室伯爵茶班戟

店名:TEA HUB
地址:深水埗順寧道439號順寧居地下2號舖

 

JY@ SPD4459甜品角落

#SPD4459 #digitalmarketing #internetmarketingandpublicrelation #甜品 #dessert #甜品角落 #DessertCorner #MPR #POLYUSPEED #TEAHUB #茶 #雪糕 #茶味雪糕 #比利時窩夫 #比利時窩夫配茶味雪糕 #香港 #深水埗 #文青

This entry was posted in Café, 主題餐廳, 九龍, 其他, 家庭聚會, 情侶約會, 特色餐廳, 甜品/飲品, 甜品糖水, 知己聚會, 飲食文化 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to SPD4459 茶香.情濃(上) – 比利時窩夫配茶味雪糕
  1. Rachel Leung says:

    睇落去流晒口水 感覺啲雪糕同個格仔餅都好好味
    Btw 幾時出下集呀?

Comments are closed.