餵人奶之路好艱難?——Swisse孕婦多元維他命及Swisse催乳片幫到手

仲記得自己當日一知道自己有BB,就已經決定要餵人奶!產檢時,姑娘問我餵人奶定奶粉呀?我答我驚我自己無奶⋯不過好幸運,讓我搵到母乳媽媽恩物—Swisse孕婦多元維他命(全稱:Swisse孕前及孕婦多元維他命)及Swisse催乳片(全稱:Swisse產後催乳片),支持我的人奶之路。就如當時姑娘就同我講,人類天生就係哺乳類動物,所以唔需要擔心咁多,要對自己有多啲信心,配合適當的營養品輔助,大家都一定可以比到最好BB !

(剛剛出世食第二啖奶嘅相,嗚 好懷念!)

當然講就易,實行嘅時候點都會有啲困難。生完BB之後荷爾蒙好複雜,加上休息唔足夠,上奶嘅時間可能都會慢啲。特別初生BB,每兩個鐘就要食一次奶,成日都覺得自己係唔夠奶,所以令到BB唔夠飽。一陣又話食得野少、湯水飲得唔夠又會影響奶量,真係少啲信心都唔得!

加上作為一個母乳媽媽,自己食咩,就等於BB食啲咩。所以自己盡量都會食一啲有營養嘅嘢,務求BB都可以吸收多啲唔同種類嘅營養!不過老實講,大家都知食物經過烹調之後,其實都會流失咗好多營養,即使每日食一斤蔬菜,都未必足夠維持身體所需嘅營養⋯

呢個時候,食返啲補充營養品其實真係一個must! 最近成日係MTR到見到Swisse營養品嘅廣告,佢地為左孕媽/母乳媽都推出左好多產品,其中呵護媽媽系列的就有Swisse孕婦多元維他命及Swisse催奶片,很多澳洲媽媽都視其為孕期恩物!上網做左啲research 之後,原來Swisse係澳洲No.1 保健食品及維他命品牌*!

一粒Swisse催乳片,就可以補充哺乳期所需營養!(唔需要好似以前咁,要成日食N種維他命lu)入面包括有B群、B3、B5、B6及B12,可能幫助維持身體能量水平,減低疲憊!同時提升奶水的質量!仲有一個好消息,因為產品添加用作催乳劑嘅葫蘆巴,有助提升奶量。(我平時食完都有覺得個胸谷多!!)每日三粒就ok架喇!

食咗大約一個星期,我見證到BB夜晚開始可以瞓長啲!因為佢平時半夜都仲要食夜奶,但最近見到佢夜晚冇乜點樣起身,可以一覺瞓天光!我相信係因為啲奶最近質素好咗,飽肚感高咗好多,令到佢半夜可以有足夠嘅能量撐到第二朝!

如果你即將生BB嘅話,Swisse孕前及孕婦多元維他命(簡稱:Swisse孕婦多元維他命)都係一個不錯嘅選擇!一粒Swisse孕婦多元維他命入面蘊含DHA、維他命及礦物質等多達21種成份,支持孕婦同bb營養,為他們提供多元化嘅營養。仲有專為孕婦配置的孕婦深海魚油。同樣都係一粒Swisse孕婦多元維他命就解決你懷孕或產後嘅需要!為胎兒bb提供足夠嘅成長營養 (母乳媽媽都可以搭配Swisse孕婦多元維他命及Swisse催奶片一起食㗎 )

為左令小恩恩可以有足夠鈣質,最近都比緊佢食呢個SWISSE ULTINATAL嬰幼兒液體鈣,希望佢可以生得高啲,同埋有足夠嘅鈣令佢牙齒更加健康!(7個月開始就可以食架喇)


(呢個跌膊好sexy lol)

如果想幫助bb神經、腦部發展、學習能力,可以食埋SWISSE ULTINATAL嬰幼兒液體DHA+EPA魚油軟膠囊!提供天然嘅奧米加3脂肪酸,咁就唔需要擔心BB加固唔食嘢,吸收唔到營養嘅問題!

相信各位媽媽都一定會將最好嘅俾自己小朋友,為咗小朋友可以有足夠嘅營養成長,其實都有一啲小細節可以一早準備。BB最初成長嘅1000日,係對BB未來成長同發育嘅關鍵時刻!呢1000日入面,一定要將最好嘅俾佢!(從懷孕開始到出生嘅胎兒期(280天),和從出生之後到兩歲嘅嬰兒期(720天)。)所以一定要好好把握呢個黃金時間,補充充足的營養。而 Swisse孕婦多元維他命 & Swisse催乳片就是為這1000天而設的好幫手,讓孕期和人奶媽媽更有信心。

**Facebook專頁將會有giveaway遊戲,快啲黎參加啦!

*IRI MarketEdge截至2019324日的保健食品及維他命銷售數據移動年總數(MAT, 以澳洲藥房及日用品商店總銷售金額計算)

鍾意我嘅分享可以Like我地Facebook同IG比個支持我!會更快知道我既Update架!
Facebook:https://www.facebook.com/90sMummy/
Instagram: https://www.instagram.com/minarainlo/

This entry was posted in 幼兒飲食, 產前產後 and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.