羅家飯之*海鮮*

天在面書見到食家訂到鬼爪螺,而且免費送上門我這個粉絲當然也要捧捧場!所以造就了這場少少的海鮮餐!


訂購了兩斤鬼爪螺$120/斤準時開飯前送到,尤記得20年前由奶奶買回來我一試便愛上那鮮甜的味道,當時只須$20/斤便可品嚐到這鮮氣海產,可惜近年已不易買到而且亦漲價不少呢!

這兩斤鬼爪螺都係新鮮的奈何有點偏瘦略嫌吃得不夠暢快!

煮法最原始用少許海鹽以滾水煮8分鐘即可上檯慢慢享用!

嘻嘻我最喜歡一次過剝大堆然後放入口品嚐,那鮮味隨即在口中激烈拼發好過癮的哈哈……..

近來好上火生了不少荳荳好青春!弄了個下火的芫荽皮蛋魚片湯,特意走到上環買糖心皮蛋誠意十足,啖湯好鮮甜真係要飲多兩碗先得!!

這頭說上火這頭又放火嘿嘿!煎一碟惹味的椒鹽蝦碌,又香口又爽口吃到吮晒手指呢!

最後用了冬菜來蒸一雙海黃花魚,既鹹香又不失鮮甜加上肉質嫩滑真的好好味。

This entry was posted in 中式食譜, 家常小菜 and tagged . Bookmark the permalink.