勁hea羅家飯

當可樂小姐回家後羅家飯又回復勁hea狀態!事關車媽媽又放監出去飯聚,不過數量少但質素唔hea的,好似呢餐有三餸加自家製的無花果蘋果飲,相信車爸爸都應該滿意的。

這碟Copy Cat麻辣瑞士雞翼是在番茄師兄吃完回來試煮,香甜的瑞士雞翼加上麻辣的味道份外吸引,6分鐘便可完成大家有可興趣可試試喔!

近來經常有鷹鯧魚須然貴但魚味真的很鮮甜,還是值得我乖乖付鈔換來一刻美味。

白灼油麥菜有獨特菜香而且非常嫩綠配鮮味的蠔油最配!

另一頓的羅家飯有點刺激!因為有哥哥女友家鄉伯友自家製的重慶麻辣臘腸!

重慶麻辣臘腸是7:3的肥瘦比例看下去很嚇人是吧?但吃下那冰肉爽脆到不行,強勁的麻辣味道直搗五官,不吃得辣的車爸爸只能在飯面的香氣中感受!!

車爸爸還是乖乖吃豉汁蒸鯇魚好了!蒸鯇魚除了揾檔賣靚貨外,最重要是除去魚肚內的黑衣,那蒸出來的鯇魚便又香又鮮甜!

在街市見到又嫩又嬌小的菠菜好掂,一於弄個麻醬菠蘿有益又好味。

韓醬焗豬頸肉很久沒上場,一於弄一個惹味的羅家飯!

韓醬焗豬頸肉好易煮但係又好好味,只月上韓國的醃豬肉醬將新鮮的豬頸肉醃過夜或至少5小時,放入焗爐20分鐘有得吃!

唐生菜好脆可惜冇乜菜味!好掛住村姑D私伙菜啊~

最後有色彩色繽紛的生果拼盤作飯後果,大家愛吃蕃石榴、紅肉火龍果定木瓜呢?

This entry was posted in 家常小菜 and tagged . Bookmark the permalink.