重回舊地 不一樣的working holiday -租屋篇

別人說你會因經驗而成長絕對是正確的。

2015年3月到6月是我到倫敦最感煎熬的日子,初到貴境,腦里真是一片空白,但我偏偏很喜歡這個冒險感覺,學習在一個陌生的社會生活。

相信我,如果你學有所成,這次WHV經驗你一定獲利不少。

如你準備前來倫敦,除了有足夠的金錢外,你必須擁有不放棄的精神。

你是否從來都沒有出過國?你是否一直在你家人的懷抱中生活?你大學畢業,你英文水平到什麼樣的程度?

我是一個思考及行動非常快的人,我想要的會想方法得到。感謝上天再給我一個機會延續我的英國工作假期,時間雖然不多,但今次回去,我已懂怎樣在這陌生城市生活了。

 

能讓我鼓起勇氣回去的原因是你能找到一份不錯的工作,不錯的定義是什麼? 即是你的收入足夠你的租金、生活費、交通費、日用品費用。甘究竟英國既租金有幾貴呢?
呢個真係好睇你自己想要既居住環境是什麼,

舉例說:

  • ZONE1: 一間房間每月大約900-1500磅(包水電)
  • ZONE 2: 800-1000磅(包水電)
  • ZONE 3 開始會便宜一點,大約500-800磅(包水電)
  • ZONE4-5 大約300-400磅包水電(包水電)

Share Room 會便宜點,但你要有一個生活投契的roommate,不然,我還是建議自己獨佔一房,一來可以學習獨立生活,二來可減免不必要的麻煩。相信我,如果你成間屋有男有女,每個人生活方式都唔同,你一定總有一些地方覺得難頂。我有遇過外國的housemate,煮完野唔洗碗,個廁所仲臭過公廁。係個刻,你會有想家的感覺,租屋前請務必要了解租約,例如: 按金、最少租期、及通知期等問題。

好多人問我, 住邊度最好? 其實無話邊度好定唔好,西邊一定貴過東邊,東邊就多黑人、唔同類型既人;而西邊白人多d,感覺會安全d。我個人幾中意住係Stratford 附近,有中超、大型商場等等。西邊既話Earling 都不錯算是Zone 3。我個人覺得zone3 係我可接受範圍,車程大約等於你係九龍番入上水甘,當然車費就唔會好似係香港甘平,下一篇文章我會講下交通費。

IMG_1405

This entry was posted in 英國 and tagged . Bookmark the permalink.