致去英國WHV 的Buddies-地址及申請bank account

 

 

話說有一日收到一個LINE MSG,有一位香港女仔身處英國向我求救,問我如果無地址證明如何申請英國銀行帳戶 。

我要說的是我當時在香港己申請英國東亞銀行的帳戶,所以基本上我沒有在英國申請任何銀行帳號。很不幸的是,東亞銀行己不再接納

在港申請英國戶口了。所以,BUDDIES 們,你在英國第一個住址是非常重要,英國開戶一定要有地址證明,你可以係填寫NI 時寫上你的英

國地址。NI 申請信會在一個星期內寄到你住所,到時你就可拎呢張作為你的地址證明。

呢位香港女仔佢住係HOSTEL,之後搬去HOST FAMILY,而HOST FAMILY 就唔俾佢用佢既地址,聽落去是否覺得很荒唐呢? 其實英國人就係

甘,我建議大家租地方住時真係要問清楚。我曾經試過租AIRBNB一星期,我無問可唔可以用洗衣機洗衫,屋主一口拒絕我話我只住7天,沒有資格用

洗衣機@@害我用左20磅去洗衣店洗衣。

呢位女仔佢無朋友係LONDON,我個刻真係於心不忍,所以我就向我班英國朋友求救啦!(佢地都好好人,有事真係會幫手!)

唯一解決方法係搵一個地址佢唔介意俾你當作暫時地址,當你一申請了銀行帳戶後,就把地址刪除去!

甘有咩方法可以最快收到地址證信呢? 記得啊!銀行唔接受電話帳單作為地址證明,你可選擇拎十幾磅去申請車牌,甘你就可以好快收到信了。

我把英國朋友介紹給她,安排見面,大家好快就把事情搞掂了。真想不到身於香港都可以幫助到人,個刻好開心。

致各位在英國WHV的BUDDIES, 祝願各位在英國一切安好,共勉之。

 

I still miss my life in London, It’s a wonderful experience that I ever had. One day, I will be BACK!

DSC01976

SEVEN SISTER COUNTRY PARK*

 

This entry was posted in 英國 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.