困擾多年嘅主婦手,三日即解決。濕疹救星

圖像中可能有一人或多人和文字.

困擾左我年幾嘅 #主婦手 發作!終於搵到個方法3日幫我解決圖像中可能有1 人、特寫左!(試用後感分享 #上集)

今個秋冬,我可以繼續享受我嘅 #下廚樂 喇!人生充滿希望喇

話說我雙主婦手,由上年雷小囡住院1晚後開始…因為喺醫院不斷洗手,而且本身對醫院果款洗手液好敏感。洗左2日,我雙手出現裂紋,又紅又痛,呢個惡夢就咁開始喇…之後每次煮飯掂到洗潔精又會爛,爛到連iphone都用唔到爛到冇晒指紋,開唔到鎖…又痕又痛又甩皮。睇醫生話除非我唔掂水,如果唔係都好難會好…

唔!掂!水!?作為一個冇請工人姐姐嘅媽媽,有呢個可能嗎?湊住個當時只有一歲嘅bb,唔掂水?唔通換片要帶住手套?定係唔洗手?邊樣好d?當然係2樣都唔得啦!唯有忍痛繼續做,繼續洗手,由對手繼續爛

而煮飯就令病情更加嚴重。好彩我的母親大人住得近。日日幫我煮飯洗菜洗碗。見到佢咁辛苦,我都好心痛好過意唔去…有一排唔想佢咁辛苦就餐餐外賣。但係大人就話冇所謂姐,2個囡唔可以㗎嘛!唯有繼續辛苦母親大人,同埋自己戴多啲手套。洗碗都要戴2對。處理食材就買專用嘅手套。瞓覺又搽 cream,再戴住手套瞓。係好辛苦,但總算減輕病情…

所以大家記住,想減輕病情必須要:

*盡量減少濕水。就連刷牙我都戴透明手套,因為牙膏都好刺激。

*買溫和嘅沖涼液代替洗手液。

*煮飯時要戴手套,處理食材要買白色膠果款,綠色位3M嘅,果款註明可以處理食材。同埋內部冇白色粉末,又冇膠味,唔會敏感。

*洗碗要先戴一對透明手套再戴洗碗手套。要隔絕膠手套內層粉末,同物料。

*準備一盒透明手套,$12蚊店一盒100隻,又平又安心

*處理一般家務,拖地,抹塵等要戴手套,就連唔濕水嘅掃地都要戴。因為主婦手已經有傷口,接觸到污糟野就會感染令病情惡化,所以戴手套唔懶得!

*瞓覺要搽cream,再戴手套瞓。

就係咁,24小時搽cream,盡量唔濕水,乜都交晒俾媽媽做,做乜家務都戴手套…咁就捱過左一個漫長嘅秋冬喇!到春天先開始好轉,夏天先用得返 #指紋解鎖功能

以為已經事過境遷,點知我雙手好似預測到天氣變化咁,準過天文台,提早俾左個轉季提醒我..我雙手又開始爛喇…唔通美好嘅時光真係過得特別快?又係時候講bye bye? 惡夢又要開始喇? 

好灰嘅心情當然要去shopping平衡下,經過萬寧又入去望下,見到隻 #鱷膚油 ,見好多朋友介紹過對bb濕疹好有效,見就轉季就買定枝返屋企,俾我2個濕疹b旁下身。見佢過話主婦手都得,又不妨試下啦,因為之前我都試左不下十款治療主婦手嘅藥膏,連醫生開嘅都冇效。所以對呢隻本來都冇抱太大期望,只係買左順便試埋。夜晚瞓覺前塗左一次,第二朝瞓醒見都有好轉。痕癢減輕左好多,甩皮情況改善。到第三日(即寫文呢刻)一瞓醒,雙手好返8成! 感覺係奇蹟出現喇!! 講緊只係搽左2晚!! 就有咁嘅效果,所以忍唔住要即時同大家分享。 因為開始時冇太大期望,所以都冇影太多相準備。希望大家唔好介意。但睇到個對比真係好明顯。會繼續使用,再同大家分享成果。

圖像中可能有一人或多人和特寫圖像中可能有一人或多人和特寫

如果你或者家人,特別係你最愛嘅媽媽都有呢個問題,就記得留意我之後嘅分享,會再詳細紀錄

 留意相片上面拍攝日期,

一張9月27,一張9月30, #有圖有真相

俾住少少資料大家睇住先:

產品功效 

「正品鱷膚油」以「先舒緩, 後修護」的原理,速效消紅止癢,抑制真菌擴散,加速傷口癒合,重建肌膚屏障抗返發。加上屬自然萃取物,天然無添加、不含類固醇、防腐劑、不加香料、人造色素、不依賴,適合孕婦、幼兒及成人使用。

適用人士 

初生嬰幼兒

孕婦及哺乳期女性

主婦手

龜裂脫皮

濕疹

紅熱痕癢

香港腳

起泡滲血

正品藥業 

圖像中可能有1 人

詳細資料可以去官網望下。

https://herbstandard.com.hk/hk/products/detail/crocodile-oil

想知多啲我地嘅 #生活小貼士、#簡單食譜、#育兒分享、#吃喝玩樂、#美容,#親子遊、#親子烹飪 ,快啲Like我地啦

Facebook :雷囡媽媽 https://bit.ly/2Nz3xpP

YouTube: https://bit.ly/2x3bYAf

Instagram: https://bit.ly/2NCF0QC

Blog:https://bit.ly/2oWXHRn

This entry was posted in 個人, 健康, 家居, 親子 and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 困擾多年嘅主婦手,三日即解決。濕疹救星
  1. ifuleyou says:

    謝謝分享

Comments are closed.