【二寶孕記】妊娠糖尿測試之飲糖水 (一)

上一胎陀住和牛B嘅時候,我有妊娠糖尿。
所以今胎QE幫我準備咗兩個「飲糖水」嘅期俾我,姑娘話如果我第一次飲完就顯示我有妊娠糖尿,咁第二個期就唔需要返嚟了。
 
若果,第一次飲完我過到關呢,第二個期就如乖乖出席。
 
孕期去到第13週嘅時候,我就要返到QE進行妊娠糖尿測試「飲糖水」。
要空腹進行,當日都好早時間係上午9點半。
 
去到排隊登記,然後就抽一次血,驗空腹嘅血糖含量。
 
抽完血,就可以拎住姑娘俾嘅紀錄冊去領取「糖水」一支,要喺限時10分鐘之內飲晒。
 
 
以我經驗,唔可以好急咁不停飲。因為好容易會嘔,不過今次飲我覺得係甜到有少少醃喉嚨!!
 
飲完之後,將個樽交還俾姑娘,姑娘就會開始同你計時2小時。
 
姑娘寫好時間後,姑娘就叫我出去行下,限時之內返返嚟排隊抽血就可以了。
 
然後,我就離開醫院出去行下街。
 
返嚟再抽一次血,之後姑娘會派發梳打餅一包同埋一盒奶。
休息一陣,無唔舒服就可以走~~
 
 
如果,驗到有妊娠糖尿稍後醫院就會致電聯絡。
不過,我今次好好彩,我等咗3星期都無電話。所以,我25週嘅時候要返去再飲一次糖水啦~
 
 
簡易流程–>
空腹抽血
飲糖水
抽血
走得

————————————————–
歡迎聯絡我&和牛B: chungying56@hotmail.com
Facebook專頁和牛B嘅成長專頁

Instagramwagyubmami

            
————————————————–
姊妹合作**Precious M accessories**
利用剩餘、過期的母乳,自己動手做屬於自己的首飾,母乳媽媽給自己的小獎勵,做法簡單自己都做得到。
This entry was posted in 其他, 孕前準備, 產前產後 and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.