【和牛B的成長日記】第一次去睇牙醫,一站式服務,牙醫好細心好有耐性

我著重和牛B身體健康重要之外,其實牙齒健康都一樣好重要!

所以,兩歲半前和牛B仲有飲夜奶,我哋都好緊張。

因為含住奶瞓覺,係好容易會蛀牙。

所以,當時我哋決心幫佢戒咗夜奶。

 

不過,最近和牛B 上顎4隻門牙都開始有啲啡漬。

我哋除咗擔心會引起蛀牙之外,有污漬笑起上嚟都唔好睇。

衛生署雖然有學童牙科保健,但係要等到小學一年級先可以去檢查同洗牙嘅話,就實在太耐啦!

蛀牙,唔係一件舒服嘅事。

萬一,咁細個就蛀牙,除咗會好痛苦之外,都會擔心影響日後換恆齒。

經朋友介紹下,我哋去咗荃灣千色匯上樓嘅家仁牙科中心。

家仁牙科中心係一站式牙科中心,除咗基本全科服務外。呢到仲有細分到有兒童牙科,亦有專科洗牙,牙齒衛生員係專門負責洗牙,以及教導刷牙、護牙方法

第一次嚟,診所感覺都輕鬆舒服,姑娘亦好友善。

仲有圖書可以俾小朋友睇,電視仲播放同保護兒童牙齒有關嘅資訊。

邊等睇牙醫,一邊吸收知識。

^ 保護兒童牙齒有關嘅資訊

^ 圖書 / 書藉免費睇

^水機

等咗一陣,終於可以見牙醫啦~

醫生姐姐知道和牛B係第一次睇牙醫,有少少緊張。

所以,都已經準備小禮物俾和牛B

第一次去牙醫診所睇牙,牙醫姐姐話和牛B牙齒生長得唔錯,亦無蛀牙。

只係門牙有少少污漬,不過問題不大,洗牙就可以解決得到污漬問題。

見完牙醫,我哋知道無蛀牙都安心晒~

^乖乖張開口俾牙醫姐姐檢查牙齒

至於中心入面嘅環境,正當我等緊姑娘叫名期間,睇下佢哋小冊子簡介先知,原來中心共有7間診症室,都幾意想不到。

因為以前睇過嘅牙醫,有咁多間診症室都真係比較少而每間診症室嘅用途都唔同。

分咗專門做導牙根嘅牙醫診症室,亦有專門嘅口腔頜面外科診症,日後想要箍牙呢到都可以一站式進行。

就唔需要分開洗牙、拔牙都搵唔同牙醫診所做啦。

我本身好怕睇牙醫,好驚瞓上櫈嘅感覺。

診症室令我覺得冷冰冰,好似入左手術室咁。

不過,呢到到感覺整體都舒服,牙醫同埋姑娘都係友善、唔惡,亦唔會好嚴肅嚇怕你嘅感覺。

我哋去過覺得好,所以都想同大家分享。

當日我哋係星期六去睇牙,我哋已經預約咗朝早,不過都幾多人。如果有興趣去睇牙,建議都係約星期一至五。另外最好預早少少去到,因為下面3樓電梯大堂條隊都幾長同埋有少少亂,記得唔好排錯隊呀。

【荃灣。家仁牙科中心】

地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I202010

預約/查詢電話:3956 9387 / 2561 0218

https://homedentalhk.com/

————————————————–

歡迎聯絡我&和牛B: chungying56@hotmail.com
Facebook專頁和牛B嘅成長專頁

Instagramwagyubmami

            
————————————————–
姊妹合作**Precious M accessories**
利用剩餘、過期的母乳,自己動手做屬於自己的首飾,母乳媽媽給自己的小獎勵,做法簡單自己都做得到。
This entry was posted in 其他, 湊仔經 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.