4月6日 星期六 22-28度, 天晴

今日天麻麻地,都唔知果啲係煙暇定係霧霾!!  總之就係一片灰白白的天空,好睬有陽光;10點幾入到嚟西貢嘆埋個早餐就出發喇! 岸邊一排船公司,花多眼亂,無夾價次次都係幫襯洪記對出第一間的,我估大家應該會統一價錢。

鹽田梓公眾開放只有星期六,日及公眾假期時間

啱啱好11:00有船 (船程約15公鐘),船票$60/來回 (送鹽田梓島上地圖,貼紙參觀用)

回程時間表

經過白沙洲,岸上有划艇人士

島上有3間食野地方 (1間餐廳, 1中餐茶座,1豆腐花茶果店)

導賞時間表

豆腐花茶果店

中餐茶座

鹽場

如果唔跟導賞既,可隨時於茶座邊樓梯落鹽場,記得展示上船前提供的貼紙

有告示牌寫明無貼紙就要捐$20作營運費,我又諗有邊個會無貼紙架,凡坐船既都會有送架啦,回程時見到划艇人士,終於知道原來真係會有人無貼紙架……..哈哈

回望中菜茶座

又見到5隻小可愛喇,忍唔住手要幫佢地影張全家福先得…..

茶座旁邊就係教堂及文物陳列室

文物陳列室

左邊往 “活泉井” 地圖上6號位置

往涼亭 (玉帶橋方向)

沿路指示都好清晰,右邊往涼亭

第一個涼亭 (地圖上第1個7號位置) ~ 有燒烤爐>.< 有無人用架…..

往第二個涼亭 (地圖上第二個7號位置)

可望對面的滘西洲高爾夫球場

完左第二個涼亭後直落T字位,左轉往玉帶橋,右轉走回紅樹林/鹽埸/碼頭

玉帶橋 (地圖上8號位置),橋盡頭可通往滘西洲

我覺得舖靚左反而無左果陣味道

往滘西洲 (告示牌有說明不可進入)

去到呢個位置就回頭了,因為聽到好多打GOLF的聲音,如果比球打中真係會死人架! 本來想一直往滘西洲碼頭

回程往紅樹林,遠望教堂及茶座

又回到茶座了

醫醫肚先,經濟D,一碗豆腐花$15,茶菓$8 x 2個

我都有興趣划艇遊島

坐2:20船回程喇,超多人隻船FULL哂

This entry was posted in 攝影, 活動, 興趣. Bookmark the permalink.