【親子好去處】Techbob Discovery Center 屬於大細路的 STEAM Playroom

講到玩大家成日去的Playroom,Playhouse等,對小學生來說都已經OUT哂,依家連STEM都有Playroom啦!

近年都一直流行STEM,甚至有部份已經講緊STEAM….STREAM….一直無限加上去,哈哈!

今天小學生所學的遠比我們這代當年多,就連玩STEAM都已經有Playroom啦!位於活化後的南豐紗廠,在二樓開設了Techbob,一個較適合小學生玩的Playroom。

平日收費$140,假日$190,如果Join埋workshop就可以全日無限進出。

對於我家公子哥哥,波波池瀡滑梯對佢嚟講都開始有點悶。這裏有盡各式各樣的STEM玩意,佢一到場就超興奮,玩到厠所都唔想去。

店位置好開揚,大家都可以看得見內在環境,多款STEAM玩具都可以試玩。

如果仲未知咩叫STEAM的你,就要快D追上潮流啦!我家哥哥都已經被選為學校的STEM校隊。

哥哥芊芊早幾年前都已經可以有接觸STEM,所以對Mbots, microbits等都唔會陌生。

這個以機械人足球對戰,哥哥一入場就最先拎起玩。

我同佢要鬥快控制機械人,將足球推進送入龍門超刺激好玩。

芊芊就去咗做建築師同工程師,自己組裝機械,設計唔同車輛同埋建築物。

完全就地取材,發揮自己創意,組裝咗一架車,但佢話呢架係一個大炮車…(Anyway)

店內都有擺放其他關於STEM的小玩意,這個OSMO我都有呀,亦有介紹過,很好的喔~

唔好以為只係啱小學生,就算有細佬妹未讀小學,都同樣有適合佢的「Little Makers」同埋「STEAM Park」。

仲有航拍玩呀!呢個「無人機探索」區,可以控制無人機去完成指令,我就未試過室內玩喇!

仲有好多吸睛STEAM擺設,呢D都係用LEGO砌出來,配上程式的STEAM玩具。

Nintendo Switch都有發行多款關於STEAM的遊戲喔~

來到「速度挑戰賽」區,同樣用iPad App去控制無人機,去比試速度,要控制得好都唔容易喔!

呢架無人機好利害,仲可以在空中或水中玩。

哥哥對組裝類遊戲比較有興趣,因為可以做出屬於自己的創作。

其中一個逗留得最耐的區,就係呢個「機械人游擊戰」。

在一個模擬似貨櫃區的場景,雙方控制住機械人對戰。

機械人有鏡頭可以在iPad屏幕看見對方,亦有機關槍發射攻擊。

兩個有攻有守超刺激,連我都覺得好好玩。

當在屏幕上看見對方機械人,就即刻緊張到亂開槍。

呢個遊戲真係值得推介俾大家,到場後一定要玩。

玩上差不多時侯,我哋就參加今日的機械人Workshop。

今日要砌的就係呢架叫Q-scout的機械人。

我哋先組裝整架機械車,然後就可以利用App去下指令去控制佢。

App內說明逐個步驟教小朋友去組裝,非常簡易清楚,哥哥同芊芊都handle到。

你睇吓芊芊自己完成每一Part幾咁滿足開心。

不過佢用螺絲批個姿勢就有D攪笑。

哥哥都好認真咁逐步跟住去做,但係妹妹仲快過佢,哈哈~

看來芊芊呢方面都幾有潛質喎!

組裝完成後,就先落場去控制佢前後左右動作。

用上沒問題後,導師就教佢哋兩個開始編寫程式。

唔好以為芊芊咁細個就唔識,導師叫佢落指式俾機械人,佢一樣做到簡單的動作。

落堂後兩個仍然玩到唔捨得走,於是繼續留底組裝不同機械車。

仲話一定要同佢哋影番張靚相。

芊芊一下就整咗咁多架車出嚟!

仲跟住實物自己製作咗個旋轉機械,真係幾勁喎!

其實玩得多普通Playroom發展完大小肌肉,都係時侯要去到個腦去做運動啦!

Photo & Video by Sony A7III FE 16-35mm F/2.8 & GoPro HERO 7

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

http://goo.gl/forms/CNZMEPoMIWkouK8o2

Techbob Discovery Center

全港首個STEAM主題室內遊學中心,專為3至18歲青少年及小朋友提供多元化的STEAM遊戲及學習課程,當中包括機械人、APPS、遊戲及網站編程、建築學、創業及創意學習等教育範疇,透過互動遊戲形式,推動科技培育訓練,啟發孩子創意思維及潛能。中心包括四大遊戲區域,全面涵蓋不同創科領域,讓孩子寓學習於玩樂。家長亦能藉此促進親子溝通,與孩子一同參與活動既可了解STEAM如何啟發孩子潛能,更能從中欣賞他們親手創建的機械人或APPS等,增進感情。

地址

Shop 202, 2/F, The Mills, 45 Pak Tin Par Street, Tsuen Wan

營業時間

10AM – 7PM

電話

62182306

網頁

http://www.techbob.com

(以上資料更新至文章當日)

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

Blog網誌 : www.kimfamilytravel.com

                 

This entry was posted in 好去處, 工作坊, 活動, 親子, 香港 and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.