♥ 呃 Like 雪糕龍虎榜 ✿Eyescream & Churros / iCREMERiA ♥

上星期日,同朋友食完拉麵,又係時候出去找慰勞甜品胃了!

前幾日,蘋果日報無啦啦搞左個’雪糕呃like榜”, 什麼雞蛋仔雪糕也有….

而四個項目我就最鐘意Eyescream & Churros!!!!

它賣相的確不及那條MK魚, 我真係好鐘意食 Churros, 所以都係時候去拜會下!!

前文已說天王那裡不設甜品,而Churros 其實o係正對面,整定我要見到間舖!!

見到間舖就無可能唔食…..


橫巷入面,舖頭都幾細間,

只提供兩個座位,要預左邊行邊企邊食

 

選擇並不太多, 有三大類 :

棉棉冰 , 招牌 Churros , 雪糕 + Churros ,

雪糕 + Churros 以膠杯裝上陣,雪糕味道可以自選 及 Churros 份量 (一份或半份)

除了新出的抹茶味是42元,其他都是32元(半份) / $38(一份)

 


 

最後我挑了新口味綠茶味,我認我是見到”新發行”先揀的,

Churros 是即叫即炸,大概要等5-10分鐘,

炸好後就會灑上黃豆粉,或者玉桂糖粉,

Kawai 係重口味之人,當然係揀玉桂糖味啦!


抹茶雪糕質感都屬於厚身的,不太易溶,

但味道就唔太突出,不屬於好澀口的茶味,

Churros 即叫即炸非常香脆,熱辣辣的,加了玉桂糖很好吃

一熱一冷非常過癮呢!


不過…..又再次地….隔離飯香…..

覺得朋友杯 海鹽焦糖 比較好吃,

果然是Signature 的味道, 不會很咸, 也吃到雪糕的滑溜感

 

張相果然幫我呃到幾十個 like,哈哈!

本來想食雞蛋仔,好多人等,加上食完拉麵 + Churros ,真心飽的!

Eyescream & Churros

紅磡德民街29號德民大廈B1舖 (12:00-22:00)



四間呃like 雪糕王,上星期我都試左另一間

真係由小寒等到大寒,終於食到的 iCREMERiA

 


記得Fashion Walk Re-opening 那天,

我剛剛發完燒,又咳又流鼻水 (總之就大煲!)

企o係門口望住個蜜瓜好久,因為Opening 老闆也在,見到都話好慘慘豬…..

媽呀!我好想食,點解會俾我見到ga!!!


終於好返,食得啦!!!因為食得太飽,食唔落大蜜瓜了!

今次叫左 柚子抹茶十勝紅豆芭菲 同男朋友 share!!!!

雪糕可以揀 北海道牛奶 抹茶 或者兩個混合,我地揀左兩個混合的!

可以一次試晒兩個味,嘻嘻



食落其實有點點失望的,因為抹茶雪糕好快溶,不消一會就變水了

配料方面,紅豆好大粒甜甜的,有少少咬口,不會過分爛,玄米脆脆的很吸引

入面有d 正方型類似椰果的o者喱粒,無味的,我個人不太喜歡

混合兩種味道的雪糕,會嚐到兩者明顯的分別,

相比來說,我覺得北海道牛奶幼滑些,抹茶雪糕有點回甘,

50幾蚊用o黎呃 like就非常成功,我呃左100 以上的like 囉!

不過好食就麻麻地了!可能要食蜜瓜先會嚐到真章!!

我會搵日落去再戰蜜瓜BB但會配北海道牛奶味雪糕!!!


I CREMERiA

銅鑼灣記利佐治街11-19號名店坊1樓 (近 log-on)  11:00-23:00

 

 

 



For Collaboration and Invitation,
Please send to : littlecatt@gmail.com

FB Page: Kawai / Small Talk Corner 
BlogspotTheZtyleBeautylifeFanPiece
BECB@BeautyexchangeOpenrice
She.comU lifestyleWeshare

This entry was posted in 特色餐廳, 甜品糖水, 香港 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.