激光脫毛 Medilase VS 光學脫毛 VS DIY脫毛

瀏覽人數: 381

激光脫毛 Medilase VS 光學脫毛 VS DIY脫毛

好多朋友知道我去過激光脫毛 Medilase, 都十分有好奇。成日會問點解要選擇激光脫毛 Medilase?激光脫毛跟其他光學脫毛有咩唔用?點解唔可以自己脫毛? 佢地大部分都仲係用緊veet 脫毛,keep住隔幾日就要脫一次,其實幾十蚊幾十蚊咁計落都幾貴…

 

激光脫毛 Medilase:真正的永久脫毛

其實之前都提過, 激光脫毛 Medilase是用755波長的。而755波長就是對亞洲人來說最有效的激光波長。不過, 原來除了755波長, 還有810 & 1064波長的。上次去激光脫毛 Medilase顧問就提過, 810波長都可以做到永久脫毛, 不過療程次數較多, 時間較長。而隨著755波長的興起, 以810波長做激光脫毛的公司就越來越少, 難怪之前我做research時找不到相關資料。而1064波長則主要用來做美容嫩膚療程。即使療程期間可以去除表面毛髮, 也不能維持長期效果。

 

光學脫毛 = 彩光脫毛

光學脫毛好似好勁好pro, 但其實市面上一般自稱提供光學脫毛服務的公司其實都是彩光脫毛。彩光脫毛是做不到永久脫毛的。不過因為價錢平,吸引了不少學生去做。身邊不少朋友都在中學時期以幾百蚊的價錢購買了彩光脫毛的療程,雖然當時是可以去除毛髮,但過了幾年後又長回來。而成整個療程需要做很多次,有些人多至20次才完成去除毛髮,不過幾年後還是會長回來的,可以說是費時失事。所以有能力選擇的話,最好選擇激光脫毛。相較起來,激光脫毛 Medilase的療程次數則少得很。以腋下為例,只需4-6次就能做到永久脫毛。所以激光脫毛 Medilase真是個不錯的選擇。

另外現已有些彩光家用脫毛機,如果真的貪平,根本無需到外進行彩光脫毛療程。

 

DIY脫毛:治標不治本

DIY脫毛可謂是最經濟的脫毛方法,也是最方便的方法。不過,各種DIY脫毛方法都會對皮膚造成一定的傷害。就以最常用的剃毛為例,除了容易剃損皮膚外,更嚴重的是會引致毛髮變粗、毛孔變大,甚至毛髮倒生、毛孔閉塞等肌膚問題。因為對皮膚最好的脫毛方法還是激光脫毛。上次激光脫毛 Medilase個顧問同我講,完成永久脫毛後因為毛髮已被清除,所以毛孔會收縮不少,令致肌膚變得嫩滑。

 

https://www.youtube.com/watch?v=I3xpfQtpCl4&w=560&h=315

我睇開 Cherrie d youtube,入面都有講到佢未做激光脫毛前慘痛經歷,最後都係join 左medilase先解決到D毛髮煩惱~

結語﹕

係咁多脫毛方法當中以激光脫毛最為有效,好似激光脫毛 Medilase咁,脫毛效果絕對唔係幾十蚊的剃毛可以比較的。做激光脫毛 Medilase的好處實在好吸引,可以永久脫毛之外又可以改善肌膚。更重要的是激光脫毛 Medilase有一個絕對專業的團隊,由顧問到註冊醫生都會隨時on call!(真的,自從上次做完consultation之後激光脫毛 Medilase個顧問都keep住會whatsapp我,跟進我情況)絕對是信心的保證!

其實市場上好多激光脫毛公司都可以比客人上去免費試做PRO Test!所以如果心大心細唔sure激光脫毛係一回咩事,可以網上登記試下,反正免費的 =P

This entry was posted in 其他 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.