咩情況下需要杜牙根?杜牙根嘅基本步驟有邊D?

杜牙根係一項牙齒治療手術,通常被用於治療牙髓炎同根尖周病,係治療牙髓病及根尖周病最徹底、最有效嘅方法之一,也係宜傢最流行嘅治療技術。杜牙根解決咗好多人嘅牙痛問題,並盡可能嘅保住咗患者嘅牙齒,咁喺乜情況下需要進行牙齒杜牙根呢?
杜牙根嘅基本步驟
——乜係杜牙根

杜牙根嘅原理係通過去除根管內嘅大部分發炎物同感染物,之後在進行清洗同消毒並嚴密嘅填充根管,以隔絕細菌進入根管發生再感染,可以促進原有病變嘅愈合,仲可以防止根尖發炎產生病變。杜牙根嘅消毒也有阻止病源再次發展同時將根管內環境控制在一個同諧狀態。

——咩情況下需要杜牙根

第一、由於牙齒磨損過度、牙齒隱裂、牙冠折、齲齒、畸形中央尖、牙周病逆行性感染、意外穿髓等引起嘅牙髓炎及牙髓壞死不能保留活髓嘅情況。

第二、由於牙周炎逆行感染、牙髓炎繼續發展、幹屍塑化治療失敗等引起嘅根尖病變。

第三、如根管內吸收、髓石引起牙髓嘅病理變化等不明原因引起嘅牙髓嘅退行性改變。

第四、化學嘅物理嘅原因引起嘅牙髓嘅根尖嘅感染,如:不同金屬嘅電流刺激、充填後墊底不佳溫度引起嘅牙髓刺激、牙髓治療過程中藥物引起嘅根尖炎。

——杜牙根嘅基本步驟

1、根管預備:開髓,徹底清除根管內病變壞死嘅牙髓組織,測量根管長度作根管擴大。

2、根管沖洗:對根管進行無壓沖洗,昵係杜牙根中反復進行嘅操作,作用係將根管內有機物嘅細小碎末等感染源沖洗幹凈。

3、根管消毒:根管消毒係杜牙根嘅一個關鍵步奏,藥物消毒係最常用嘅消毒方式,它係用棉捻蘸少許藥液置於根管內,洞口用暫封材料密封。

4、根管充填:係杜牙根術嘅最後一個步驟。目前臨床上常見嘅係用根管充填劑加用牙膠尖充填根管,使根管系統能嚴密封閉。避免再次發生感染,阻止根管病變嘅惡化。

在杜牙根之後,因為開髓需要去除一些牙齒組織,所以在杜牙根之後還需要對杜牙根之後嘅牙齒進行修復,一般嚟講常用嘅修復方式有直接填充同做牙套。直接填充就係使用樹脂或者其他材料對開口進行填充,以恢復牙齒嘅功能,但係直接填充之後嘅牙齒因為失去咗營養嘅供給,所以在承重力同美觀性上都比較差,並容易發生崩壞。另一種就係給牙齒做牙套,牙套就係把原來嘅牙齒磨小一些,在左上一個套將牙齒直接包裹,牙套對患牙可以達到全方位嘅保護,美觀性也比較好,同時牙套也有阻止牙病嘅再次發生。

以上就是「咩情況下需要杜牙根?杜牙根嘅步驟有邊D?」的具體介紹。杜牙根之後牙齒一般都會比較脆弱,一般系做個牙冠比佢,但係做牙冠會磨牙,對原牙有一些損害。

This entry was posted in 健康, 其他, 幼兒飲食, 知識 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.