激光脫毛資訊分享

2016/11/04

教你防醫學美容騙局實用四招

瀏覽人數: 497
曾經為醫美容療程廣告心動嗎?很多人都期望透過簡單的醫學美容療程即時改善外觀,但很多美容院及醫學美容中心「閂埋門做生意」,易中陷阱墮入醫學美容騙局,還要套票未用完又被Sell套票利叠利無限LOOP隨時萬劫不復

 

 

貪靚一族無畏無懼,唯有自己皮膚自己救。既然係要做醫學美容先解決到皮膚問題,不如學點揀不再盲目相信宣傳,避免承受大風險遇上醫學美容陷阱始終美麗無罪,但要緊記: 
 
 
1. 科技只用最新唔新唔用
傳統手做美容旨在Relax & Enjoy,但醫學美容療程屬於治療作用很多時會用到較高能量的儀器,所以做療程之前最好了解下用咩醫學美容儀器。始終科技一日千里,三年前出廠的手機壞了今日可能已找不到零件更換如果療程所用的醫學美容儀器已出廠十年八載缺點沒有改善,老化了原廠又未必可維修,如果將就用在客人身上,風險必然大增
 
點為之最佳醫學美容儀器
—原裝正貨
—有醫學報告臨床實証成效
—有國際安全認證,最普遍是美國FDA、歐盟CE、韓國MFDS (KFDA)
用最新款技術與時並進
最新醫學美容儀器進化史:

 

 
激光脫毛冷凍系統
舊式:敷冰、敷GEL、吹凍風

HIFU輪廓拉提
舊式:Ultherapy, Doublo, HIFUThemage

增生膠原療程

最新:水原共生
舊式:膠原自生

缺水補濕療程
最新:PTLI激光水脈導入、水光槍
 
 
2. 人夠專業完善系統

貪靚嘅人就算幾大膽,都會怕毀容,醫學美容大大小小唔同的風險,所以做療程每個STEP一絲不苟,尤其一些療程做完後還會有downtime,每個人反應唔同,復原期有長有短,呢個時候亦係最容易令人擔心的時候,初初做醫學美容療程後,見到塊面有腫/有傷口/有紅等不同副作用會驚驚地所以要揀一間信得過的專業醫學美容中心,成個過程都放心好多。
 
舉個例,皮膚專科醫生陳厚毅都有話:「其實激光機的操作並不困難,但要有嚴格訓練,大家都係咁做,但點解有啲做完會受傷或者效果唔好,主要係訓練與專業知識不足。」

 
點為之專業的醫學美容中心

—有醫學基礎擁有專業醫療團隊、有醫生坐鎮的醫學美容中心
—醫生醫護人員激光治療操作人員全部都有註冊有證書,受過專業培訓
—香港醫院都有完善的DCIMS醫療系統,專業可靠的醫學美容中心一樣會有DCIMS醫療系統,或者由醫療團隊組成Clinical Department貼身跟進人療程進度及狀況
—療程前要填寫皮膚狀況的問券或詳細的療程同意書 (宜看清楚條款)
 
市面使用DCIMS醫療系統,及有Clinical Department 的醫學美容公司:Medilase, Clinicz, Clinicx

 
 

3. 口碑正評即時更新

 

唔洗下下身先卒,上網睇下負皮有幾多,正評多唔多。即使唔係黑店,睇FORUMBlog留意係咪會拉閘放狗硬銷當然上網都要小心打手,盡量揀客觀的來看,亦可以向身邊朋友做個小型調查,有朋友親身做過試過自然放心好多。或者到公司網站或facebook專頁睇用家留言。最靠得住的正評係網上即時更新的留言,還有你身邊親友的親身經驗了。

 
 
 
4. 療程收費透明度


無論激光脫毛、HIFU、水光槍等醫學美容療程有啲公司表面一個價,閂埋門又另一個價,折扣人人不同,一如無掩雞隨時劏你一頸血,特別係試做價甚至免費體驗的療程包咩要問到底先知有無隱陷阱。HIFU療程尤其離譜幾百蚊到幾萬蚊都有,大部份睇你用左幾多發嚟計,但其實邊個數得出用左幾多發?做幾多先有效?好多時做完係咪真有效都只係靠肉眼睇。少數肯負責任的醫學美容中心會每次療程前後幫客人做皮膚測試或輪廓分析,有無效可以睇客觀紀錄同數據。


 
HIFU價錢計算方法 (以做全臉為例)
  • HIFU, Ulthera, doublo: 視乎臉部大小,以發數計。
  • MDS膠原激活: 療程一個價,做足為止。
  • Themage: 雖然不是hifu,但有助提升輪廓。按部位計。

點都好,做醫學美容療程一定唔好貪平,講真平嘅寧願唔做好過做。呢個世界有借有還,醫學美容的技術通常由醫學研發而來,成本又點會平如果係最新技術必然有一定的合理價值如果貪平最後就要承擔苦果一係有隱收費一係要承擔更大風險,點都沒理由用自己個樣來冒險吧。


 
 

 

 

無迴響

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.