【旅遊】一個背囊.單拖遊峴港(如何醒目唱錢篇)

上回提到點樣搞掂張越南簽證,而喺越南峴港另一個大家要面對既問題就係點唱$$$

基本上喺越南峴港接受既貨幣只有美金同越南盾兩種,美金只限高級場所收取,而越南盾就成為日常生活中最常使用同接觸到既貨幣。

而喺唱錢方面,唔好以為拎住美金唱越南盾就得,如果想兌換率最佳,其實都好講技巧。因為唔同面值既美金個兌換率都會唔同,越大面值美金 (即USD100)個兌換率係最高。我當日見USD100 = VND2,272,000,而USD50 = VND1,132,000,即係1張USD100個兌換率係會比2張USD50既匯率更佳。大家喺準備美金時就要留意。

唱錢方法,就有四種渠道。1.機場既找換店 2.酒店 3.金舖 4.ATM

而家就用我既親身經驗講解下各種方法既利弊

1. 機場既找換店

其實喺機場室內範圍,我係搵唔到一間找換店既。而一出左機場玻璃門出口到室外,向左面行,先會見到有大約3間找換店。

呢度既兌換率一定無峴港市中心既金舖咁高,但勝在夠方便,適合啱啱落機而又未有越南盾喺手既朋友仔唱住小量傍身救命用。另外,除左機場範圍,我未喺市中心見過一間找換店。

2. 酒店

並不推介大家喺酒店兌換,因為兌換率比機場既找換店更低,而且反正已經出到市區範圍,其實大把地方選擇唱錢。

3. 金舖

呢個真心推介! 其實喺峴港市都有唔少金舖,當大家仲諗緊去邊區金舖兌既時候,其實峴港市中心著名景點峴港大聖堂 (即遊客必去既粉紅教堂)行往Han Market方向既嗰一條街,已經有多間金舖,只要同個司機講聲喺嗰度放低你一陣就即刻唱到錢。而且我係大約越南時間夜晚7點幾去都仲開門做緊生意,唔怕佢地好早收工。至於揀邊間金舖唱錢我就睇過個價唔會差得太多,大家可以唔洗花太多時間去四圍問價。

4. ATM(自動櫃員機)

呢個方法我就未試過 (因為我無申請海外提取服務,加上我去旅行唔會帶咭)。但適合唔鍾意帶大量現金出門既旅遊人士,唔駛拎住現金四圍走 (始終喺當地人生路不熟,加上係去東南亞地區)。但可能會收返手續費 (視乎銀行而定),而且兌換率唔一定好。

 

而流通既越南盾當中,大多為紙幣,最大面值紙幣係講緊VND500,000,我就整左個大約匯率對照表出黎比大家參考下 (個表係以我當日喺峴港既兌換率來計算)

VND500,000 = HK$171

VND200,000 = HK$68

 VND100,000 = HK$34

   VND50,000 = HK$17.1

   VND20,000 = HK$6.8

    VND10,000 = HK$3.4

      VND5,000 = HK$1.7

      VND2,000 = HK$0.7

       VND1,000 = HK$0.3

如果大家想再簡單D,其實可以唔理佢面額最後嗰三個0數,之後再除以3,咁就可以用最快時間計個大約數出黎喇。就好似VND500,000,大家先將佢睇成500,之後再除以3,即約166,其實同實際個匯率價唔差得太遠,大家就可以心中有數,唔駛下下都襟爛個計數機先知道用左港紙幾多錢啦。同埋搭的士時,佢個咪錶亦係會自動刪減左尾數嗰三個0。例如咪錶顯示68,即係VND68,000,如此類推。

喺度我比個概念大家先,喺越南峴港街邊,食一碗湯河係講緊VND40,000(大約HK$14);而巴拿山既入場費係VND650,000(大約HK$223),所以一日行程用百幾萬越南盾其實係基本野黎。

提提大家先,由於越南盾面值大,搞到經常要袋住過百萬越南盾周圍走,個銀包會一大疊錢脹卜卜。而喺比錢同找錢時又要花時間數錢,情況係會極度手忙腳亂同唔方便既。

This entry was posted in 其他, 觀光, 越南 and tagged , , , . Bookmark the permalink.